You are here

ΣΕΒ: «Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα χάσουν όλοι»

12/02/2015 14:20
«Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα χάσουν όλοι» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας σε συνέντευξή του προς τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στην οποία εκτιμά ότι οι εκλογές και η αβεβαιότητα που σχετίζεται με αυτές θα μπορούσε να κοστίσουν μισή ποσοστιαία μονάδα στην ανάπτυξη, ενώ καλεί τη Γερμανία να δείξει κατανόηση.

«Η Γερμανία θα έπρεπε να δει τη "μεγάλη εικόνα" και να κατανοήσει τη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Έχουμε χάσει το ? του ΑΕΠ. Το ποσοστό ανεργίας είναι 25%. Ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας είναι απογοητευμένο και θυμωμένο. Οι πολίτες πρέπει να αποκτήσουν πάλι εμπιστοσύνη και ελπίδα. Η Γερμανία θα έπρεπε να το κατανοήσει αυτό. Υπενθυμίζω πάντα στους Γερμανούς φίλους μου την επανένωση (της Γερμανίας). Και αυτή ήταν μια μακρά διαδικασία που απαίτησε πολλή υπομονή» δήλωσε ο κ. Φέσσας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρει ακόμη ότι η ελληνική πλευρά έχει, ήδη, προβεί σε εμφανείς παραχωρήσεις καθώς δεν μιλάει πια για κούρεμα, αλλά για αναδιάρθρωση του χρέους και έχει επίσης διαμηνύσει ότι δέχεται ένα μεγάλο μέρος των δράσεων του προηγούμενου προγράμματος προσαρμογής. Προσθέτει δε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει μια ισορροπία μεταξύ της προεκλογικής της ρητορικής και της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, προσπαθεί να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της και ταυτόχρονα να διασφαλίσει την Ευρωπαϊκή προοπτική (της χώρας)».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα προσαρμογής τόνισε ότι αυτό πέτυχε στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όπως αποτυπώνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά εφαρμόσθηκε με λάθος προτεραιότητες καθώς έπρεπε να έχουν προταχθεί οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για τους Έλληνες «ολιγάρχες» ο κ. Φέσσας ανέφερε τέλος ότι «μας ενδιαφέρει να υπάρχουν δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού με βάση τους Ευρωπαϊκούς κανόνες» και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να πείσουμε την πολιτεία να μειώσει τον ρόλο του κράτους στην οικονομία ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά και ο νεποτισμός. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν «ολιγάρχες» με την έννοια της Λατινικής Αμερικής».