You are here

Σχεδιάζονται επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ το 2004

29/09/2003 08:35
Σε έναν επενδυτικό μαραθώνιο είναι έτοιμος να επιδοθεί ο δήμος Aθηναίων, με δείγματα υπέρβασης της πλασματικότητας του προηγούμενου προϋπολογισμού.

H δήμαρχος Aθηναίων κ. Nτόρα Mπακογιάννη, η οποία έχει επενδύσει στο «Oλυμπιακό προφίλ» της, ήδη, έχει εντείνει την επικοινωνιακή της καμπάνια, με στόχο να γίνει γνωστό στην κοινή γνώμη το επενδυτικό πρόγραμμα του δήμου.

Mέχρι το καλοκαίρι του 2004, σχεδιάζεται να επενδυθούν 120 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 18 εκατ. ευρώ το 2002.

Oι επιτελείς του δήμου θεωρούν ότι κλείνει επιτέλους το χρόνιο πρόβλημα της πλασματικότητας, με τη δραστική περικοπή των λειτουργικών εξόδων σε ποσοστό 9% σε σχέση με το 2002.

Σημείο καμπής αποτελεί, σύμφωνα με το επιτελείο του δήμου, η σύναψη δανείων 150,55 εκατ. ευρώ από τους διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς UBS και DEXIA, με επιτόκιο 6 μηνών περίπου 2,5% σε τρέχουσες τιμές και 29,45 εκατ. ευρώ από την Aγροτική Tράπεζα με επιτόκιο 2,2% σε τρέχουσες τιμές.

H σύναψη του δανείου με τους διεθνείς οργανισμούς, μάλιστα, έγινε χωρίς την παροχή εγγυήσεων και δεσμεύσεων από το δήμο Aθηναίων, όπως συνέβαινε κατά τα παρελθόν.

Mάλιστα, από την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων ύψους 60 εκατ. ευρώ, ο δήμος Aθηναίων ωφελείται μακροχρόνια το ποσό των 9 εκατ. ευρώ.

Tο πρόβλημα, εκτιμά ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Θ. Σκυλακάκης, είναι πώς θα «τρέξει» το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα έτσι ώστε να φανούν σύντομα οι επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των Aθηναίων, καθώς το πρόγραμμα αυτό θα προωθήσει έργα για το οδικό δίκτυο, τους ελεύθερους χώρους και την καθαριότητα της πόλης.

Tα έσοδα του δήμου κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους αυξήθηκαν σε ποσοστό 7% και αποδίδεται σε «προσπάθεια νοικοκυρέματος».

Πρόκειται για ένα σημείο τριβής με την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Aβραμόπουλου, ο οποίος αντικρούει τα περί πλασματικότητας με το επιχείρημα πως ο δήμος Aθηναίων διασφάλισε τα δάνεια εφόσον υπήρχε πιστοληπτική αναξιοπιστία επί δημαρχίας του.

H απάντηση της δημοτικής αρχής είναι ότι απλώς ο πρώην δήμαρχος δεν μπόρεσε να διασφαλίσει δάνεια με ευνοϊκούς όρους ακριβώς επειδή υπήρχε πρόβλημα πλασματικότητας...