You are here

Σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης

19/02/2013 10:39
Τους οικονομικούς και θεσμικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ ώστε να αντικαταστήσει τις έξωθεν επιβεβλημένες λύσεις και να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση παρουσίασε χθες ο Ευάγγ. Βενιζέλος στους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους.

Κατά την παρουσίαση των προτάσεων στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανάλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι σε τραγικά διλήμματα και υποχρεώθηκε τελικά να κάνει «το μη χείρον βέλτιστον», ενώ εκτίμησε ότι για για να έχει προοπτική τετραετίας η κυβέρνηση θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να συμπληρωθεί η προγραμματική συμφωνία των τριών εταίρων.

Επιπλέον όμως αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιδιωχθούν μεγάλες πολιτικές και θεσμικές συναινέσεις με την αντιπολίτευση σε ζητήματα όπως το σχέδιο εξόδου απο την κρίση μέχρι την πολιτική καταδίκη και απομόνωση της Χρυσής Αυγής και των πρακτικών της βίας και του ρατσισμού. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε με προσεκτικό τρόπο τα «υπολογιστικά λάθη του ΔΝΤ» ζητώντας απο τους εταίρους να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα διότι δεν τα αντέχει ούτε η Βουλή ούτε η πραγματική οικονομία ούτε η κοινωνία. «Οι προγνώσεις της τρόικας, οι μακροοικονομικές για την ύφεση, για την ανεργία, για την επάνοδο στις αγορές ήταν εσφαλμένες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητώντας ενόψει της επανόδου της τροϊκας να αναγνωριστούν από τους εταίρους και οι θυσίες και η δημοσιονομική προσαρμογή και οι αλλαγές που έχουν ήδη επιτευχθεί στη χώρα.

Στις προϋποθέσεις ανάκαμψης περιέλαβε: την εκταμίευση των δόσεων βάσει χρονοδιαγραμμάτων, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους από τους εταίρους, την ευέλικτη και αντιγραφειοκρατική στήριξη, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη γρήγορη απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ, τη διάσωση μεγάλων παραγωγικών κλάδων και τη διαφύλαξη κοινωνικής συνοχής με μέτρα προστασίας ευπαθών ομάδων.

Καταδικάζοντας τέλος τα γεγονότα στις Σκουριές της Χαλκιδικής ο κ. Βενιζέλος αφενός τόνισε ότι δεν πρέπει να αποθαρρύνονται πολιτικά οι επενδύσεις αφετέρου σημείωσε ότι δεν αρκεί η νομοθεσία θα πρέπει και οι κοινωνίες να γίνουν φιλοεπενδυτικές.