You are here

Σήμα για ταχύτερη ανάπτυξη δίνει το άλμα στις εξαγωγές

18/12/2003 10:44
Του Χάρη Σαββίδη

Η εκρηκτική αύξηση των εξαγωγών (13,7%) τον Οκτώβριο, που προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, έρχεται να επιβεβαιώσει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η συγκράτηση των τιμών στα εξαγώγιμα προϊόντα που καταγράφεται σταθερά το 2003 «επιβραβεύεται» με αύξηση των εξαγωγών στο δεκάμηνο κατά 6,7%.

Δεδομένου ότι οι εισαγωγές δείχνουν να σταθεροποιούνται (υποχώρησαν ελαφρώς τον Οκτώβριο) το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αρχίζει να μειώνεται, γιατρεύοντας τη μεγαλύτερη «πληγή» στην αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αν, μάλιστα, λάβει κανείς υπόψη του τις εκτιμήσεις για αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό το 2004 (λόγω της παγκόσμιας ανάκαμψης) μπορεί να προβλέψει ακόμα ταχύτερη ανάπτυξη για το μέλλον, καθώς ο περιορισμός στο εμπορικό έλλειμμα συνεπάγεται λιγότερες «διαρροές» ανάπτυξης.

Περιορισμός >> Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε τον Οκτώβριο στα 1,9 δισ. ευρώ (από 2,1 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα) και στο δεκάμηνο στα 18,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα η μείωση είναι μεγαλύτερη αν εξαιρεθούν τα καύσιμα (το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των οποίων διευρύνθηκε εξαιτίας της ανατίμησης του πετρελαίου). Αρνητικές, αντίθετα, ήταν οι εξελίξεις τον Οκτώβριο στο ισοζύγιο υπηρεσιών, αλλά και στο ισοζύγιο μεταβιβάσεων, συνεχίζοντας την τάση που καταγράφεται από την αρχή του έτους.

Συνολικά, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, περιορίστηκε στα 786 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο (από 953,7 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα να μειωθεί και η αύξηση που παρουσιάζει από την αρχή του έτους. Από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος προκύπτει και ένα ακόμα ενθαρρυντικό στοιχείο, που αφορά τις αυξημένες τοποθετήσεις ξένων σε ελληνικά ομόλογα κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους. Ως αποτέλεσμα, το ισοζύγιο επενδύσεων χαρτοφυλακίου να παρουσιάζει πλεόνασμα 11,15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά, όμως, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο χρηματοοικονομικών συναλλαγών παρουσιάζει μικρή μείωση στο δεκάμηνο, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των τοποθετήσεων ξένων σε repos. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η εισροή 409,1 εκατ. ευρώ υπό μορφή άμεσων επενδύσεων τον Οκτώβριο, που σχετίζεται με την εξαγορά της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος από τη Ρhilip Μorris.

Ισοζύγιο χωρίς καύσιμα

Τo έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο χωρίς καύσιμα μειώθηκε τον Οκτώβριο 8,4%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα

Στο 10μηνο η μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο χωρίς καύσιμα είναι 3,65%