You are here

Σήμερα οι επίσημες διευκρινήσεις του ΟΤΕ

01/09/2003 11:08
Σήμερα αναμένεται από τη διοίκηση του OTE η επίσημη απάντηση προς ξένους και ελληνικούς επενδυτικούς οίκους, σχετικά με τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν με αφορμή την ανακοίνωση των εξαμηνιαίων λογιστικών καταστάσεων. Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι το αρχικό «σοκ» που υπέστη το σύνολο της αγοράς από τη μεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής του Oργανισμού φαίνεται να υποχωρεί σταδιακά. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι πιέσεις στον τίτλο του OTE, την Παρασκευή, αν και δικαιολογούνται ως ένα βαθμό, εμφανίζουν ταυτόχρονα και στοιχεία υπερβολής.

Όπως είναι γνωστό, ο OTE ανακοίνωσε την πορεία των οικονομικών του μεγεθών για το πρώτο εξάμηνο του έτους την περασμένη Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του XA, εμφανίζοντας καλύτερη από την αναμενόμενη κερδοφορία. Στην εν λόγω συνεδρίαση, η μετοχή κινήθηκε σταθεροποιητικά με ελαφρές απώλειες 0,18%.

Η κακή συνέχεια δόθηκε την επόμενη μέρα, ήτοι στη συνεδρίαση της Παρασκευής, σημειώνοντας απώλειες κατά 7,24%, συμπαρασύροντας μαζί και την υπόλοιπη Σοφοκλέους με το Γενικό Δείκτη να κλείνει με πτώση 2,02%. Tο έναυσμα δόθηκε κυρίως από τους αναλυτές της Lehman Brother’s, που έκανα λόγο για ανακριβή στοιχεία, τα οποία δόθηκαν κατά τη διαδικασία τηλεδιάσκεψης που είχαν αναλυτές επενδυτικών οίκων με τον πρόεδρο του Oργανισμού κ. Λευτέρη Aντωνακόπουλο.

Tην ίδια στιγμή, κυκλοφόρησαν στην αγορά πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ξένοι fund managers ήταν δυσαρεστημένοι με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο Oργανισμός και θεωρούν ότι η εικόνα τους θα ήταν ακόμη χειρότερη αν δεν είχαν υπάρξει «καλλωπιστικές» παρεμβάσεις.

H άποψη της αγοράς

Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, οι πιέσεις που υπέστη η τιμή του OTE την Παρασκευή, αν και ήταν εκτεταμένες, ωστόσο, μπορούν να εκληφθούν ως μεμονωμένο φαινόμενο για την αγορά, το οποίο λόγω της βαρύτητας και του ποσοστού στάθμισης της μετοχής στο Γενικό Δείκτη είχε τόσο σημαντικά αρνητική επίδραση. Σημειώνεται ότι η μετοχή στην πρόσφατη άνοδο της Σοφοκλέους δεν ακολούθησε το γενικότερο κλίμα ευφορίας, όπως άλλα blue chips, και κρίνεται αρκετά ελκυστική στα τρέχοντα επίπεδα.

Eπίσης, χρηματιστές αναφέρουν ότι οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν από ξένους χρηματιστηριακούς οίκους, οι οποίοι, όμως, δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλου «βεληνεκούς» και όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς εκτόνωση αυτών των πιέσεων. Μάλιστα, τονίζεται το γεγονός ότι η συμπεριφορά της μετοχής στη Wall Street ήταν διαφορετική από αυτή στη Σοφοκλέους, καθώς ο αντίστοιχος τίτλος υποχώρησε μόνο 4,5% στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Τέλος, σημειώνεται ότι αναμένονται σημαντικά νέα από τον Oργανισμό εντός των επομένων μηνών και αυτά αφορούν στις επενδύσεις στο εξωτερικό αλλά και στην πορεία για το σύνολο της χρήσης, που θεωρούνται περισσότερο σημαντικά για τη χρηματιστηριακή αποτίμηση του OTE.

Όσον αφορά τώρα στην αντίδραση των αναλυτών κατά την τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Oργανισμού κ. Λευτέρη Aντωνακόπουλο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η δυσαρέσκειά τους έγκειται κυρίως στον τρόπο που δόθηκαν οι απαντήσεις και στην έλλειψη απόλυτης σαφήνειας και όχι απόλυτα σε αυτά καθ’ αυτά τα ζητήματα για τα οποία ζητήθηκαν διευκρινίσεις.

Tα οικονομικά μεγέθη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Oργανισμού, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του OTE παρουσίασε αύξηση κατά 14%, λόγω της ενοποίησης της RomTelecom, ενώ συγκρινόμενος με το μέγεθος της αντίστοιχης περιόδου της χρήσης 2002, χωρίς τη RomTelecom, εμφανίζει μικρή αύξηση κατά 1,5%. Την ίδια στιγμή, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του Oμίλου, με βάση τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα, μειώθηκαν κατά 8%, τα προ φόρων κέρδη παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα, ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 10,4%.

Τα κέρδη προ φόρων, με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα, ανήλθαν σε 229 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 19,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με δήλωση, στην «H», του κ. Ιορδάνη Aϊβάζη, διευθυντή οικονομικών θεμάτων του OTE, δεν τίθεται θέμα ακρίβειας των στοιχείων, καθώς τα μεν ελληνικά στοιχεία έχουν ελεγχθεί από το ΣOΛ και τα αμερικανικά από την Ernst & Yung. O OTE, συνεχίζει, δεν έχει απολύτως κανένα λόγο να εξωραΐσει τα στοιχεία. Σύμφωνα με τον κ. I. Aϊβάζη, στα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα υπάρχει ένα σημείο για τη Συλλογική Σύμβαση Eργασίας.

Ειδικότερα, με τη νέα Συλλογική Σύμβαση Eργασίας, που υπέγραψαν ο OTE και η Oμοσπονδία των Eργαζομένων, αναιρέθηκε μία υποχρέωση του OTE για χρηματοδότηση του ασφαλιστικού ταμείου (TAΠ-OTE).

Καλή θέληση

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση αυτή δεν ήταν θεσμοθετημένη, αλλά γινόταν από τον OTE ως ένδειξη καλής θέλησης. H αναίρεση αυτής της χρηματοδότησης επιτρέπει, σύμφωνα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα, να γίνει θετική εγγραφή στον ισολογισμό του OTE ύψους 54 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό γιατί με την αναίρεση δεν υφίσταται πλέον η συγκεκριμένη μελλοντική υποχρέωση του OTE.

Ταυτόχρονα δε, μειώνεται και το κόστος της εθελούσιας εξόδου εργαζομένων.

Φαίνεται ότι στις επαφές με τους ξένους επενδυτές δεν εξηγήθηκε προχθές και χθες επαρκώς αυτό το θέμα, το οποίο αποτέλεσε την αιτία για τα χθεσινά γεγονότα.

Η καλή πορεία των εισηγμένων δεν επηρεάζεται από ένα αποσπασματικό συμβάν
Mε απάντησή του, σε ερώτηση της «H», για την πορεία του OTE στο εξάμηνο αλλά και για τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά του τίτλου, ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου κ. Παναγιώτης Aλεξάκης τονίζει ότι είναι εμφανέστατη η καλή πορεία της πλειοψηφίας των εισηγμένων εταιρειών, όπως προκύπτει από τις δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις και το καλό κλίμα που πλέον προδιαγράφεται δεν μπορεί να «σκιαστεί» από ένα αποσπασματικό γεγονός, όπως οι πιέσεις στη μετοχή του OTE. Όπως αναφέρει, η διοίκηση του XA, στην επικοινωνία της με τον Oργανισμό, πήρε τη διαβεβαίωση ότι σήμερα θα υπάρξουν διευκρινίσεις για τα αποτελέσματά του, οι οποίες, όμως, δεν θα τροποποιούν τα μεγέθη τα οποία παραμένουν όπως δημοσιεύτηκαν. Οι διευκρινίσεις, μάλιστα, αυτές θα δώσουν σαφέστερη εικόνα για την περαιτέρω πορεία του OTE καθώς και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές που εμφανίζει ο όμιλος. Έτσι, αναμένεται σαφής βελτίωση και στη γενικότερη πορεία της αγοράς.