You are here

ΣΜΕ: 10 εκατ. ευρώ χρωστά το δημόσιο στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις

04/07/2003 16:02
Περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ επιστρεφόμενου Φόρου Προστιθεμένης Αξίας (ΦΠΑ), παρακρατούνται από το δημόσιο εδώ και αρκετούς μήνες και δεν έχουν καταλήξει στα ταμεία των μεταλλευτικών επιχειρήσεων, λόγω των νέων χρονοβόρων και πολύπλοκων διαδικασιών που έχουν τεθεί με υπουργικές αποφάσεις.

Αυτό αναφέρει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), επισημαίνοντας ότι προκαλείται σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στις επιχειρήσεις του κλάδου, που είναι κυρίως εξαγωγικός.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι με τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις ανατρέπεται το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς επιστροφής του ΦΠ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι αποφάσεις αυτές θέτουν χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες και υποχρεώσεις, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις αρμόδιες ΔΟΥ, ώστε είναι αδύνατον να εφαρμοστούν ή τουλάχιστον να τηρηθεί η υποχρεωτική διάταξη για επιστροφή του φόρου το αργότερο σε δύο μήνες από την υποβολή. Επομένως, ουσιαστικά σταματά η όλη διαδικασία επιστροφής στους δικαιούχους εξαγωγείς.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, αναφέρει ο ΣΜΕ στο σημείο αυτό, ότι ο επιστρεπτέος ΦΠΑ λόγω εξαγωγών έχει ήδη καταβληθεί στο δημόσιο και είναι απόλυτα νόμιμα απαιτητός από τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα των Ν.1642 και 2859 για την εφαρμογή ΦΠΑ.

Επίσης, αναφέρεται ότι οι εξαγωγές είναι πράξεις απαλλασσόμενες με δικαίωμα έκπτωσης και ο φόρος καταβάλλεται στον τόπο προορισμού και όχι προέλευσης των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Η καθυστέρηση επιστροφής του φόρου, μειώνει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, όπως είναι κατ' εξοχήν αυτές του εξορυκτικού κλάδου (μεταλλεύματα, μάρμαρα) σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη και μάλιστα, όταν η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αγωνιά και προσπαθεί να βρει κίνητρα για τη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων, επισημαίνει στη συνέχεια ο ΣΜΕ, ο οποίος προτείνει :

* Την αναστολή των συγκεκριμένων διατάξεων.

* Την επαναφορά σε ισχύ της προηγούμενης υπουργικής απόφασης αρ. 1084078/21.10.2002 και

* Την άμεση σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των φορέων των επιχειρήσεων και των αρμοδίων στελεχών του υπουργείου για την εξεύρεση, διατύπωση και νομοθετική ρύθμιση των διαδικασιών επιστροφής, σύμφωνα με το δίκαιο, αλλά και το κοινό συμφέρον.