You are here

Σούπερ μάρκετ: Μαχαίρι στους όγκους και στις προσφορές

10/08/2022 09:47

Με επιπλέον 66 εκατ. ευρώ γέμισε, το πρώτο εξάμηνο του έτους, το ταμείο των σούπερ μάρκετ, αγγίζοντας σε τζίρο τα 4,147 δισ. ευρώ. Πρόκειται, όμως, για μια οριακή αύξηση 1,1%, με την ανάπτυξη των πωλήσεων να προκύπτει το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, λόγω πληθωρισμού που προσέγγιζε το 10%. Η αύξηση αυτή, που προήλθε ισόποσα από τα προϊόντα σταθερού barcode (τυποποιημένα) και τα χύμα προϊόντα (κρέας, κοτόπουλο, φρούτα, σαλάτες), στηρίχθηκε αποκλειστικά στις ανατιμήσεις -στο εξάμηνο καταγράφηκε αύξηση τιμών κατά 3,4%- και όχι στον όγκο που υποχώρησε κατά 2,2%.

Με βάση τα στοιχεία της IRI, οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα ακολούθησαν τον γενικό δείκτη, δηλαδή κινήθηκαν με +3,4%. Σχεδόν διπλάσιo ήταν το ποσοστό στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας (+6%) και στο +4,9% η μεσοσταθμική αύξηση τιμών στα προϊόντα για το σπίτι.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στις υποκατηγορίες: γαλακτοκομικά (+6,2%), προϊόντα υγιεινής (+9%), προϊόντα καθαρισμού για το σπίτι (+5,4%) και προϊόντα μαγειρικής (+9%).

Αυτές ήταν και οι κατηγορίες που δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση στον όγκο πωλήσεων τους. Οι μεγαλύτερες απώλειες σε επίπεδο όγκο καταγράφηκαν στα προϊόντα σπιτιού -7,1%, στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας -5,4% ενώ κατά 1,5% υποχώρησαν οι πωλήσεις της κατηγορίας τρόφιμα. Στις επιμέρους κατηγορίες των τριών μεγάλων κατηγοριών, οι πωλήσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων μειώθηκαν σε όγκο 5,6%, -5,5% των κατεψυγμένων, -9,2% των αλκοολούχων και -5,2% των προϊόντων προσωπικής υγιεινής.

Στην υποχώρηση των πωλήσεων σε όγκο και των ανατιμήσεων συνέβαλε καθοριστικά, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο Euro2day.gr, και η μείωση των προσφορών. Οι προσφορές μειώθηκαν κατά 1,2 μονάδες στην κατηγορία των ταχυκίνητων κωδικών, 0,8 μονάδες στα τρόφιμα, 1,9 μονάδες στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής και 3,3 μονάδες στα προϊόντα για το σπίτι.

Αυτός ήταν ίσως και ο βασικός λόγος για τη μετακίνηση καταναλωτών από τα επώνυμα προϊόντα στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το μερίδιο των οποίων αυξήθηκε κατά 8,6% στο 16%, -όσο δηλαδή ήταν και το 2011-, από 14,8% που ήταν το 2021.

Επιστροφή στα καταστήματα γειτονιάς λόγω κρίσης

Οι ανατιμήσεις σε συνδυασμό με τον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος έχει επιφέρει αλλαγές και στην αγοραστική συμπεριφορά. Οι καταναλωτές, με βάση τα στοιχεία της IRI, το πρώτο εξάμηνο επέστρεψαν στις μικρές σάλες -στα καταστήματα της γειτονιάς- σε μια προσπάθεια, πιθανά, να μειώσουν τα έξοδα των μετακινήσεων αφού δεν είναι απαραίτητο το αυτοκίνητο.

Οι πωλήσεις των μικρών καταστημάτων που παράγουν το 13,5% του συνολικού τζίρου και έχουν επιφάνεια έως 400 τ.μ. αυξήθηκαν κατά 6,6%. Στο +2,4% περιορίστηκε η ανάπτυξη των πωλήσεων των υπερμάρκετ το μερίδιο των οποίων αγγίζει πλέον το 14,4%. Τα μεσαία καταστήματα με επιφάνεια έως 1.000 τ.μ. και συνολικό μερίδιο 33,9% αναπτύχθηκαν με ρυθμό +0,5% και τα καταστήματα από 1.000 έως 2.500 τ.μ. που παράγουν το 38,2% του συνολικού τζίρου του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων κατέγραψαν απώλειες 0,8%.

Πηγή: Euro2day