You are here

S&Ρ: Από τρεις παράγοντες εξαρτάται η αναβάθμιση

15/12/2003 10:42
Σταθερή είναι η προοπτική της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με δηλώσεις στην «Η» του επικεφαλής του διεθνούς τμήματος αξιολογήσεων της Standard & Ρoor’s, Μόριτζ Κράμερ. Ο κ. Κράμερ διευκρίνισε ότι η προοπτική (outlook) για την Ελλάδα είναι σταθερή (stable) ύστερα από την πρόσφατη αναβάθμιση στην οποία προχώρησε τον Ιούνιο η S&Ρ, λέγοντας πως συνήθως όταν επίκειται αναβάθμιση για μια οικονομία, η προοπτική είναι θετική (positive). Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι ανεξάρτητη από το ποια κομματική παράταξη θα ηγείται της χώρας, αποφεύγοντας να πάρει θέση εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, καθώς, όπως είπε, η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την S&Ρ δεν εξαρτάται από το ποιος θα νικήσει τις εκλογές.

Κλειδιά για τη λήψη νέας αναβάθμισης, η οποία ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένεται σύντομα, είναι ο ρυθμός με τον οποίο θα αποκλιμακωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας (το οποίο, όπως τόνισε, μειώνεται εξαιρετικά αργά ως ποσοστό του ΑΕΠ), η μείωση των πρωτογενών δαπανών, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και η απελευθέρωση των αγορών.

Επιπλέον «υπό παρακολούθηση» τελεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2003, ενώ πρόοδος αναζητείται γενικότερα από τους διεθνείς οίκους όπως και από την Standard & Ρoor’s και στον τομέα των συναλλαγών «κάτω από το τραπέζι».

το επίτευγμα >>Παρά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις που έγιναν εντός του 2003 η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ είναι στα ίδια επίπεδα με μία τουλάχιστον από τις χώρες της διεύρυνσης, δηλαδή τη Σλοβενία.

Στην επίσκεψή του στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, που έγινε επί τη ευκαιρία του συνεδρίου «Η ώρα της Οικονομίας», ο κ. Κράμερ είχε επισημάνει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για εφησυχασμό και πανηγυρισμούς», καθώς οι σημαντικότερες ίσως προκλήσεις για την ελληνική οικονομία βρίσκονται μπροστά. «Σαφώς» είχε πει «οι πέντε αναβαθμίσεις που έλαβε η Ελλάδα σε διάστημα πέντε ετών είναι σημαντικό επίτευγμα και δεν θα πρέπει να θεωρείται ως κάτι εύκολο να συμβεί, ωστόσο τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα».

Πεδίο προβληματισμού είναι για την Ελλάδα και η «μετά το Σύμφωνο Σταθερότητας εποχή» καθώς, ύστερα από τις εξελίξεις στο τελευταίο ΕcoFin διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο στην ΕΕ, όπου κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια θα είναι η διαπραγματευτική ικανότητα της κάθε χώρας.

Επιπλέον κρίσιμη για την ελληνική οικονομία εκτίμησε ότι είναι και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς εκτιμάται ότι έως το 2050 οι δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις θα ανέλθουν στο 10% του ΑΕΠ. Βέβαια είχε τονίσει πως οι εκτιμήσεις αυτές είναι κατά κάποιο τρόπο το «χειρότερο σενάριο», καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια ποιες θα είναι οι συνθήκες σε τόσο μακροπρόθεσμο ορίζοντα ούτε ποια μέτρα θα έχουν υιοθετηθεί προς αυτή την κατεύθυνση έως τότε.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2003, με αρχή την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Μoody’s, η Ελλάδα έλαβε συνολικά τρεις αναβαθμίσεις, καθώς τη Μoody’s ακολούθησε η S&Ρ τον Ιούνιο και η Fitch ΙΒCΑ τον Νοέμβριο.