You are here

Στ. Πέτσας: Δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο

23/07/2019 13:41

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να προχωρήσουν θέματα που αφορούν τους πυρόπληκτους στο Μάτι. Απελευθερώνονται 31 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα της κατάθεσης των τριών πρώτων νομοσχεδίων. Η σύγκριση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ που φέρνει η ΝΔ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό».

«Η κυβέρνηση ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους στο Μάτι», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε, τα χρήματα θα εξασφαλίσουν δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα για τους πυρόπληκτους, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια σε 4.400 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων (κόστος 10 εκατ. ευρώ), ενώ για την ανάπλαση της περιοχής θα δοθούν 20 εκατ. ευρώ.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα επιτραπεί να γίνουν γρήγορα κινήσεις, όπως ο καθαρισμός οικοπέδου που έχει πολύ καύσιμη ύλη και η δημιουργία ειδικού φορέα για την αποκατάσταση της περιοχής.
Τα νομοσχέδια που προωθούνται άμεσα περιλαμβάνουν:

* Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που περιλαμβάνει επιλογή Γενικών Διευθύνων και άλλες διατάξεις. Κατατίθεται την Τετάρτη και ψηφίζεται έως 8 Αυγούστου.

* Το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις. Κατατίθεται ως κατεπείγον την Παρασκευή και ψηφίζεται το αργότερο την 1η Αυγούστου.

* Νομοσχέδιο με σειρά διατάξεων από διάφορα υπουργεία. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση του ασύλου. Κατατίθεται τη Δευτέρα και ψηφίζεται έως τις 8 Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις φόρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου ξεκαθάρισε ότι η πρώτη είναι αυτή του ΕΝΦΙΑ. Για το θέμα δήλωσε ότι η ρύθμιση δεν είναι όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Έφερε ως παράδειγμα περιουσία 80.000-100.000 ευρώ, στην οποία η μείωση με ΝΔ είναι 20%, ενώ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ 17,5%. Για περιουσία 100.000-120.000 ευρώ, η μείωση είναι 20%, ενώ με ΣΥΡΙΖΑ 11%. Για περιουσία 120.000-140.000 ευρώ, το όφελος είναι 20% και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ 8,23%.

«Είναι σαφές ότι οι μειώσεις που φέρνει η κυβέρνηση στη μεσαία τάξη είναι υψηλότερες», τόνισε.

Το αφορολόγητο όριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Αυτό που θα γίνει, είναι να εισαχθεί ένας φορολογικός συντελεστής 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, απάντησε σε σχετική ερώτηση. H κλίμακα θα ξεκαθαρίσει με το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές και το ν. Κατρούγκαλου, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι η μείωση στο 15% θα γίνει σε ορίζοντα τετραετίας.

Αναφερόμενος στις δυσοίωνες προβλέψεις για το φετινό πλεόνασμα από ΤτΕΕΛΛ 0,00% και Κομισιόν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα βάλει τέλος στην υπερφορολόγηση, ενώ προσέθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υποεκτιμούσε τις δαπάνες. Θα γίνει προσαρμογή στο πραγματικό επίπεδο μετά από επισκόπηση δαπανών. Ζήτησε να μην παραγνωρίζεται το ότι η οικονομία το τελευταίο διάστημα πηγαίνει αρκετά καλύτερα, και αυτό φαίνεται στις αποδόσεις των ομολόγων.

«Όσοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό, έβλεπαν μια σελίδα του χθες», τόνισε ο κος Πέτσας. Με τις παρεμβάσεις που θα κάνουμε, πιστεύουμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και άρα κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019.

Όπως είπε, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα καταγράφεται μια υπεραπόδοση έως το 2021, ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό καταργείται με τη μείωση φόρων. Η άλλη πηγή χρηματοδότησης είναι 1,5 δισ. ευρώ από την επισκόπηση δαπανών και την υψηλότερη ανάπτυξη. Ενα ευρώ αύξησης ΑΕΠ οδηγεί σε 50 λεπτά αύξηση εσόδων.

Ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι δεν θα κοπεί κανένα κοινωνικό επίδομα. Σε ό,τι αφορά τη «13 σύνταξη», είπε ότι το ποσό θα εξακολουθήσει να χορηγείται ως μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων.

Πηγή: Euro2day