You are here

Στα 103,7 εκατ. ευρώ τα κέρδη 9μήνου της Τιτάν

26/11/2009 08:46
Μείωση κατά 36,5% παρουσίασαν κατά το εννεάμηνο του 2009 τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας, του Ομίλου Τιτάν και ανήλθαν σε 103,7 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο ο κύκλος εργασιών του «Τιτάνα» ανήλθε σε 1,046 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 11,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2008.

Τα δε λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών εξόδων (EBITDA) υποχώρησαν κατά 11,4% και διαμορφώθηκαν στα 257,9 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2009 τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν οριακή μόνο πτώση κατά 2,1%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

Κόστος

Η συγκράτηση του ρυθμού μείωσης της κερδοφορίας οφείλεται αφενός στην αποτελεσματικότητα των ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν για τον περιορισμό του κόστους σε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου και αφετέρου στη θετική επίδραση από τις χαμηλότερες τιμές των καυσίμων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του «Τιτάνα», τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν ευνοϊκά από την ανατίμηση του δολαρίου και της αιγυπτιακής λίρας έναντι του ευρώ. Με σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο κύκλος εργασιών θα είχε μειωθεί κατά 14,4% ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) θα είχαν μειωθεί κατά 12,6%.

Η παρατεινόμενη βαρύτατη κρίση του κατασκευαστικού κλάδου στις ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη πτώση της ζήτησης για δομικά υλικά στην Ελλάδα και η κάμψη των αγορών στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις του Ομίλου. Η πίεση αυτή εν μέρει μόνο αντισταθμίστηκε από τη σημαντική άνοδο της αγοράς στην Αίγυπτο.

Οι προοπτικές για το υπόλοιπο του 2009 είναι συνυφασμένες με τη συνεχιζόμενη διεθνή οικονομική κρίση. Οι τάσεις που κατέγραψαν οι αγορές μας το εννεάμηνο δεν αναμένεται να αλλάξουν ουσιωδώς στο υπόλοιπο του έτους. Παρά τα αντίξοα αυτά πλαίσια, οι αξίες και οι προτεραιότητες του «Τιτάνα» παραμένουν σταθερές.

Στις ΗΠΑ, η Ένωση Αμερικανικών Τσιμεντοβιομηχανιών πρόσφατα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την κατανάλωση τσιμέντου το 2009, σε -27%, ενώ περιέκοψε στο ήμισυ την ανάκαμψη που προέβλεπε για το 2010.

Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης μέσω δημοπράτησης έργων υποδομής δεν προβλέπεται ότι θα προλάβουν να επηρεάσουν τη ζήτηση στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Προβλέψεις

Στην Ελλάδα, η αγορά κατοικίας εκτιμάται ότι θα παραμείνει εξαιρετικά αδύναμη, επηρεάζοντας έντονα αρνητικά τη ζήτηση για δομικά υλικά. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, εξαιτίας της γενικευμένης οικονομικής κρίσης.

Στον αντίποδα, ο κατασκευαστικός κλάδος στην Αίγυπτο εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξής του. Η νέα γραμμή παραγωγής, δυναμικότητας 1,5 εκατ. τόνων, στο εργοστάσιο Beni Suef της Αιγύπτου ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού και συμβάλλει ήδη στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών της περιοχής.

Τέλος, στην αγορά της Τουρκίας αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα η προσφορά τσιμέντου θα παραμείνει υψηλότερη της ζήτησης, διατηρώντας τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα», καταλήγει η διοίκηση του ομίλου.