You are here

Στα 1.062 εκατ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο

20/06/2003 13:40
Ελλειμμα της τάξης των 1.062 εκατ. ευρώ, παρουσίασε τοv Απρίλιο του 2003 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή περίπου όσο τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα του περιορισμού του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου χωρίς καύσιμα και του ισοζυγίου των εισοδημάτων αλλά και της διεύρυνσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από την αύξηση των καθαρών εισαγωγών καυσίμων και κυρίως από τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων.

Ειδικότερα, η αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και ιδιαίτερα η μείωση της δαπάνης για εισαγωγές (εκτός καυσίμων) συνετέλεσαν στον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος.

Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων ήταν αυξημένες σε σχέση με εκείνες του ίδιου μήνα του 2002.

Εξάλλου, η διεύρυνση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών προήλθε από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων κυρίως από μεταφορικές υπηρεσίες και δευτερευόντως από ταξιδιωτικές, ενώ οι καθαρές πληρωμές για λοιπές υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητες.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κυρίως λόγω των μειωμένων πληρωμών τόκων για ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούνται από κατοίκους του εξωτερικού.

Τέλος, ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων αντανακλά τη μείωση των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης (κυρίως των καθαρών μεταβιβάσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση).

Το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2003 περιορίστηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου των εκτός καυσίμων αγαθών, ενώ αυξήθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών. Στην ίδια περίοδο, όμως, διευρύνθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου των καυσίμων καθώς και του ισοζυγίου των εισοδημάτων και περιορίστηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων.

Αποτέλεσμα των εξελίξεων αυτών ήταν να αυξηθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 609 εκατ. ευρώ έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Το εμπορικό έλλειμμα εκτός καυσίμων περιορίστηκε κατά 525 εκατ. ευρώ το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2003, λόγω της ανόδου (κατά 159 εκατ. ευρώ) των εισπράξεων από εξαγωγές και της παράλληλης μείωσης των πληρωμών για εισαγωγές (κατά 367 εκατ. ευρώ). Ταυτόχρονα, οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 530 εκατ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών αυξήθηκε, καθώς η μείωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες υπεραντισταθμίστηκε από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων διευρύνθηκε κατά 146 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη αλλά και της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από αμοιβές και μισθούς.

Τέλος, τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων (κατά 712 εκατ. ευρώ) προκάλεσε κυρίως η μείωση των μεταβιβάσεων από την ΕΕ, ενώ αύξηση σημείωσαν οι καθαρές μεταβιβάσεις προς τους λοιπούς τομείς.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Απρίλιο του 2003 στην κατηγορία των αμέσων επενδύσεων παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 65 εκατ. ευρώ. Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου παρατηρήθηκε καθαρή εισροή ύψους 1.973 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή αυτή εισροή αντανακλά κυρίως επενδύσεις μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα, οι οποίες αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από την εκροή για αγορές ξένων ομολόγων από κατοίκους.

Τέλος, όσον αφορά τις λοιπές επενδύσεις, παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 1.179 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται κυρίως με τη μείωση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos στο εξωτερικό από κατοίκους αλλά και την μείωση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos από μη κατοίκους.

Το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2003 παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 436 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των αμέσων επενδύσεων, η οποία αφορά κυρίως επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους.

Την ίδια περίοδο σημειώθηκε σημαντική καθαρή εισροή ύψους 6.680 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη σημαντική εισροή κεφαλαίων ξένων επενδυτών, κυρίως για την αγορά ελληνικών ομολόγων. Αξιοσημείωτη ήταν και η εκροή κεφαλαίων για αγορά κυρίως ομολόγων από Έλληνες επενδυτές.

Τέλος στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων σημειώθηκε καθαρή εκροή 6.015 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη σημαντική αύξηση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos στο εξωτερικό από κατοίκους, με την αποπληρωμή δανείων από τον τομέα της γενικής κυβέρνησης, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική, και με τη μείωση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos από μη κατοίκους.

Στο τέλος Απριλίου 2003 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι, από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη «συναλλαγματική θέση» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα «ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα» και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ.

Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)

* Σημείωση: Τα στατιστικά στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών του μηνός Μαΐου του 2003 θα ανακοινωθούν στις 19 Ιουλίου 2003.