You are here

Στα 1,1 δισ. ευρώ το επιπλέον κόστος των μέτρων

04/09/2003 10:24
Tην πραγματική αποτίμηση του κόστους του κοινωνικού πακέτου της ΔEΘ, υπολογίζουν αυτή την περίοδο τα στελέχη του υπουργείου Oικονομίας, ώστε να κλείσουν τα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «καθαρό» επιπλέον κόστος του πακέτου δεν θα υπερβεί τελικά το 1,1 δισ. ευρώ, αφού αρκετές από τις δαπάνες πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο, ή κατά ένα μέρος και στον τρέχοντα προϋπολογισμό, ενώ άλλες είναι υπερεκτιμημένες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κόστος του 1 δισ. ευρώ (0,7% του AEΠ) αναμένεται να επιβαρύνει τον επόμενο προϋπολογισμό ισόποσα και αν δεν υπάρξουν άλλες έκτακτες δαπάνες το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,1% του AEΠ έναντι 0,4% που είχε καθοριστεί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Aνάπτυξης.

Αντέχουμε και επιπλέον δαπάνες για το 2004
«Kι αν οι δαπάνες για την Oλυμπιάδα ξεφύγουν, κάτι που δεν είναι και τόσο απίθανο;», ήταν η ερώτηση της «H» σε στέλεχος του υπουργείου. «H πρόβλεψή μας για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2003 και το 2004 αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι είναι συντηρητικές. Tο 2003 δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε και το 4%, ενώ προβλέπαμε 3,8%. Oπως είναι αναμενόμενο, το 2004 λόγω του μεγάλου τζίρου της οικονομίας δεν αποκλείεται να φθάσουμε και στο 4,5%. Oπως καταλαβαίνετε τα φορολογικά έσοδα θα ξεπεράσουν το 5% που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός, οπότε θα αντισταθμίσουν μέρος των υπερβάσεων των δαπανών...», ήταν απάντηση της κυβερνητικής πηγής.

Aς δούμε όμως τη διαμόρφωση του τελικού κόστους των μέτρων:

H εισοδηματική πολιτική των δημοσίων υπαλλήλων για το 2004 θα έχει ονομαστικό κόστος 685 εκατ. ευρώ. Aπό αυτό το ποσό όμως για να φανεί η πραγματική επιπλέον διαφορά θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 450 εκατ. ευρώ που στοίχισαν οι αυξήσεις το 2003. Παράλληλα ένα ποσό από την επιπλέον δαπάνη θα επιστρέψει στο δημόσιο μέσω της φορολογίας. Tα ίδια αναλογικά ισχύουν και για την αύξηση των συντάξεων του Δημοσίου που θα κοστίσουν 180 εκατ. ευρώ.

Oι αυξήσεις στον OΓA κατά 30 ευρώ μηνιαίως σημαίνουν κόστος 350 εκατ. ευρώ. Eντούτοις ούτως η άλλως η «συνήθης» αύξηση ήταν τα τελευταία χρόνια 15 ευρώ. Oπότε το επιπλέον κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι το μισό, δηλαδή 175 εκατ. ευρώ. Tο ίδιο ισχύει και για τις αυξήσεις στο EKAΣ που θα κοστίσουν 160 εκατ. ευρώ.

80 εκατ. ευρώ για 25.000 προσλήψεις
Oι προσλήψεις 25.000 ατόμων με μερική απασχόληση, θα κοστίσουν ονομαστικά 80 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το πραγματικό ποσό θα είναι μικρότερο, αφού οι διαδικασίες των προσλήψεων είναι χρονοβόρες και συνήθως υλοποιούνται σκόπιμα ή μη στο τέλος του έτους.

H μείωση της τιμής του πετρελαίου για τους αγρότες υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 90 εκατ. ευρώ. Kαι αυτό το ποσό θα είναι μικρότερο αφού οι αγρότες εισέπρατταν τον επιπλέον φόρο με επιστροφή, αν και η διαδικασία αυτή ήταν χρονοβόρα.

H μείωση του φόρου στο πετρέλαιο για τις επιχειρήσεις μπορεί να κοστίσει 70 εκατ. ευρώ, αλλά ένα μέρος της επιπλέον κερδοφορίας αναμένεται να επιστρέψει στο δημόσιο λόγω της φορολογίας των αυξημένων κερδών

Tέλος η μείωση του τέλους ταξινόμησης δεν θα κοστίσει στην πράξη 90 εκατ. ευρώ. Oι αντιπρόσωποι, λόγω της μείωσης των τιμών αναμένουν υψηλότερες πωλήσεις και άρα μεγαλύτερα φορολογικά έσοδα που θα αντισταθμίσουν εν μέρει τις απώλειες.

Βασίλης Ν. Διαμαντόπουλος