You are here

Στα 15,9 εκ. μετοχές η προσφορά της Alpha

10/09/2003 11:24
Στα 15,9 εκατ. μετοχές (που αντιστοιχούν στο 8,6% του μετοχικού της κεφαλαίου και το 100% των ιδίων μετοχών στο χαρτοφυλάκιο της Ιονικής Συμμετοχών) με τίμημα 17,20 ευρώ ανά μετοχή ανήλθε τελικώς η προσφορά της Alpha Bank, χάρη στη μεγάλη ζήτηση που σημειώθηκε από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προσφορά αφορούσε 12 εκατ. μετοχές, που ανήκαν στην Iονική Συμμετοχών και αποτελούσε το 6,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Σύμφωνα με την Alpha Bank, η διάθεση των 15,9 εκατ. μετοχών απέφερε στην ίδια 273 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Ιωάννης Κωστόπουλος, «η μεγάλη ανταπόκριση του διεθνούς επενδυτικού κοινού στην προσφορά μετοχών μας επέτρεψε τη διάθεση ολόκληρου του αποθέματος ιδίων μετοχών μας... Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή που ενισχύει την κεφαλαιακή μας θέση, στηρίζοντας ταυτόχρονα την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών μας και την κερδοφορία μας στο μέλλον».

Πιέσεις
Πολύς λόγος έγινε, πάντως, χθες στην αγορά για τη συγκεκριμένη κίνηση της τράπεζας, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 4% στα 17,30 ευρώ, εν τω μέσω arbitrage, καθώς εκτιμάται ότι η τοποθέτηση θα γίνει κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Mάλιστα, οι πιέσεις στην Alpha Bank διαμόρφωσαν δύσκολες συνθήκες για ολόκληρο τον τραπεζικό κλάδο, που με τη σειρά του παρέσυρε σε σημαντική πτώση και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Kύκλοι της αγοράς, εκτός τραπέζης, σημείωναν ότι βλέπουν τη μεταβίβαση σε μία κλίμακα μεταξύ 17,00 και 17,10 ευρώ και, πάντως, όχι κάτω από το κατώτερο όριο της κλίμακας αυτής. Eπίσης, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι σήμερα αναμένεται η από κάθε άποψη εκτόνωση στις πιέσεις της συγκεκριμένης μετοχής.

Ώθηση στις τράπεζες
Oι γνωρίζοντες, ωστόσο, την αγορά παρατηρούσαν ότι, ασχέτως του κλίματος που διαμορφώθηκε στην παρούσα φάση στο Xρηματιστήριο, το placement της Alpha Bank, μετά την εκτόνωση του κλίματος και στο πλαίσιο της επιτυχίας του, αναμένεται να δώσει ώθηση στις τραπεζικές μετοχές, που με τη σειρά τους μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του γενικότερου χρηματιστηριακού κλίματος, σε έναν δεύτερο γύρο ανόδου.