You are here

Στα 420 εκατ. οι ζημίες από τη ΝΑ Ευρώπη

10/03/2009 09:02
Άλλο ένα καμπανάκι «χτύπησε» o διεθνής οίκος Merrill Lynch για τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Νέα Ευρώπη, οι χώρες της οποίας έχουν πληγεί σημαντικά από τη διεθνή πιστωτική κρίση και ενδέχεται το ύψος της βοήθειας που θα χρειαστούν να φτάσει μεταξύ 200 και 300 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές της Merrill Lynch επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονούν τόσο στις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης -συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών- αλλά και στις οικονομίες στις οποίες δραστηριοποιούνται καθώς όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του διεθνούς οίκου, η Νέα Ευρώπη απειλείται με μία κρίση ανάλογη εκείνης που χτύπησε την Ασία το 1997. Η Merrill Lynch υπολογίζει περίπου στα 13 δισ. ευρώ τις ζημιές στις χώρες της εν λόγω περιοχής, από τα οποία στις ελληνικές τράπεζες αντιστοιχούν περίπου 420 εκατ. ευρώ.

Οι 11 ευρωπαϊκές τράπεζες που αναφέρει ο διεθνής οίκος ότι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων περιλαμβάνουν και τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές.

Για την Alpha Bank, επί του συνόλου ζημιών ύψους 715 εκατ. ευρώ, οι καθαρές ζημιές της από τα δάνεια στη Νέα Ευρώπη θα είναι 114 εκατ. ευρώ. Για την Eurobank, επί συνόλου ζημιών ύψους 1,152 δισ. ευρώ, οι καθαρές ζημιές της, από τις χώρες της περιοχής θα είναι 162 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές της M.L.

Της Εθνικής Τράπεζας επί συνόλου ζημιών ύψους 1,152 δισ. ευρώ, οι καθαρές ζημιές θα ανέλθουν σε 7 εκατ. ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς επί συνόλου ζημιών ύψους 740 εκατ. ευρώ, οι καθαρές ζημιές από τα δάνεια στη Νέα Ευρώπη θα είναι 138 εκατ. ευρώ.

Στο 1,1 τρισ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική έκθεση των τραπεζών της δύσης στις χώρες της Νέας Ευρώπης από τους αναλυτές του διεθνούς οίκου επικαλούμενη τα στοιχεία της τράπεζας διεθνών διακανονισμών.

Ρωσία, Ουκρανία και Ουγγαρία εμφανίζονται πιο ευάλωτες σύμφωνα με την ανάλυση, ενώ η Τουρκία φαίνεται να κρατά καλά, τουλάχιστον συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη.