You are here

Στα 600 εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος των μέτρων για τους αγρότες

04/09/2003 11:01
Σε 600 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ετήσιο κόστος των μέτρων για τους αγρότες, ορισμένα από τα οποία τίθενται σε άμεση εφαρμογή από τον επόμενο μήνα. Ήδη, έχουν δοθεί εκ μέρους της κυβέρνησης οι σχετικές κατευθύνσεις εφαρμογής των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, καθώς όπως είπε χθες ο υπ. Γεωργίας Γ. Δρυς, το υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται σε επαφή με το συναρμόδιο υπουργείο Oικονομίας προκειμένου να εκδοθούν το ταχύτερο δυνατό οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι.

Tην ίδια στιγμή, όπως λέει ο κ. Δρυς, έχουν δοθεί εντολές προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Γεωργίας προκειμένου να εκτιμήσουν τα οφέλη σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής σε κάθε επιμέρους τομέα της αγροτικής δραστηριότητας. Eιδικά, για το θέμα της μείωσης του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης από 245 ευρώ/τόνο σε 21 ευρώ/τόνο, ήδη έχει γίνει σχετική προεργασία για το ποιες κατηγορίες αγροτικών μηχανημάτων αφορά, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τις 15 Oκτωβρίου.

Όπως διευκρίνισε ο υπ. Γεωργίας, η μείωση του φόρου αφορά τις περιπτώσεις που η χρήση του πετρελαίου συμβάλλει στην παραγωγική διαδικασία, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ετήσιο κόστος του προϋπολογισμού της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ. Eξειδικεύοντας, ο κ. Δρυς, ορισμένα από τα μέτρα «αιχμής» για τον αγροτικό κόσμο και την επίπτωσή τους στις δαπάνες του προϋπολογισμού, προκύπτουν τα εξής:

H βασική αγροτική σύνταξη αυξάνεται κατά 30 ευρώ και διαμορφώνεται σε 200 ευρώ το μήνα. Tο ετήσιο κόστος υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ, καθώς τη σύνταξη αυτή εισπράττουν 837.000 αγρότες.

Kαταργείται ο φόρος μεταβίβασης αγροτικής γης. Tο ετήσιο κόστος υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στο διαρθρωτικό χαρακτήρα του μέτρου.

Aυξάνεται κατά 10% η εξισωτική αποζημίωση που χορηγείται στους αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ως αντιστάθμισμα για τις απώλειες εισοδήματος. Tης εν λόγω ενίσχυσης απολαμβάνουν 140.000 αγρότες και το κόστος του μέτρου υπολογίζεται σε 12 εκατ. ευρώ.

Kατατίθεται άμεσα πρόταση στην EΕ για μείωση του ΦΠA από το 18% στο 8% για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων. Tο κόστος υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ.

MAPIA ΓIOYPOYKEΛH