You are here

Στα €12 δισ. θα φθάσουν τα έσοδα από τον τουρισμό

28/03/2013 11:04
Του Γιώργου Ανδρή

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, όπως εκφράστηκαν από υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά και από στελέχη της τουριστικής αγοράς στο πλαίσιο της ετήσια γενικής συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

Ο πρόεδρος του HATTA Γιώργος Τελώνης ανέφερε πως το 2013 θα αποτελέσει τη χρονιά ανάκαμψης για τον ελληνικό τουρισμό και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι αφίξεις φέτος θα ξεπεράσουν τα 17 εκατ., ενώ πολύ σύντομα οι ξένοι επισκέπτες υπολογίζεται πως θα έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα 20 εκατ. Τα στοιχεία επιβεβαίωσε και ο γ.γ. του υπουργείου Τουρισμού, Α. Λιάσκος, ο οποίος τόνισε πως τα έσοδα από τον τουρισμό για το 2013 αναμένεται να ανέλθουν σε 12 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος «έκλεψε» την παράσταση καθώς ανακοίνωσε πως ήδη έχει αποστείλει σε όλες τις προξενικές μας Αρχές εγκύκλιο βάσει της οποίας οι διαδικασίες έκδοσης Visa θα πρέπει να ολοκληρώνονται εντός 48 ωρών. Μάλιστα, τόνισε πως έχει δώσει εντολή να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις εκδόσεις Visa πολλαπλών χρήσεων διάρκειας από έξι μήνες έως και πέντε χρόνια.

Παράλληλα, ανακοίνωσε και την ενίσχυση των προξενικών Αρχών σε αναδυόμενες αγορές, όπως της Ρωσία, της Κίνας και της Ινδίας, όπου αυτή τη στιγμή λειτουργούν 17, 3 και 6 προξενεία αντίστοιχα. Επίσης θα συνεχιστεί και το 2013 το πιλοτικό πρόγραμμα που γνώρισε μεγάλη επιτυχία πέρσι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και αφορούσε στα νησιά Ρόδο, Κω, Σάμο, Χίο και Λέσβο. Οσον αφορά στις εκδόσεις Visa ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως το 2012 καταγράφηκε σημαντική αύξηση 30,2% στις εκδόσεις, με περίπου 1 εκατ. visa από 763.000 θεωρήσεις που είχαν εκδοθεί το 2011.

Εκσυγχρονισμός

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε χαρακτηριστικά πως ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να εκσυχρονιστεί και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικός. Παράλληλα ανέφερε πως 1 στα 5 ευρώ που διακινούνται στην Ελλάδα προέρχονται από τον τουρισμό, ενώ έκανε εκτενή αναφορά για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο ώστε να εκσυγχρονιστεί ο ελληνικός τουρισμός, οι οποίες περιλαμβάνουν την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, την καλύτερη διαχείριση του ΕΣΠΑ, την απελευθέρωση των οδικών επιβατικών μεταφορών αλλά και την αξιοποίηση της «εργαλειοθήκης» του ΟΑΣΑ.

Εκπρόσωποι των γερμανικών, αλλά και τούρκικων τουριστικών γραφείων τόνισαν ότι το 2013 η Ελλάδα σημειώνει αύξηση σε σχέση με το 2012 και πως εξακολουθεί να αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους ξένους τουρίστες.

Ισοζύγιο

Πλεόνασμα 25 εκατ. ευρώ κατέγραψε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών τον Ιανουάριο του 2013 έναντι ελλείμματος 29 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρσι καθώς σημειώθηκε μεγάλη μείωση 36,4% στις ταξιδιωτικές πληρωμές και μικρή μείωση 4,2% στις εισπράξεις. Παράλληλα η μικρή μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι που μειώθηκε κατά 7,7%, ενώ αντίθετα οι αφίξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 3,8%.