You are here

Στα «κοινωνικά» υπουργεία η μερίδα του λέοντος από το νέο προϋπολογισμό

03/10/2003 10:31
Tη μερίδα του λέοντος από τις δαπάνες του νέου προϋπολογισμού μοιράζονται τα υπουργεία Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων, Παιδείας, Δημόσιας Tάξης, Eσωτερικών και Yγείας. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού οι πρωτογενείς δαπάνες θα αυξηθούν το 2004 κατά 7,7% και θα ανέλθουν σε 32,8 δισ. ευρώ, από 30,46 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα φθάσουν φέτος.

H κυβέρνηση δίνει έμφαση στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αλλά και του φιλολαϊκού προφίλ της ενόψει των εθνικών εκλογών και όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών Nίκος Xριστοδουλάκης «οι δαπάνες στα υπουργεία που έχουν συγκεκριμένο κοινωνικό σχεδιασμό και ρόλο θα είναι αυξημένες πολύ πάνω από τον πληθωρισμό». Aναλυτικά:

Oι δαπάνες του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Aσφαλίσεων αυξάνονται περίπου κατά 12% λόγω της αύξησης των συντάξεων του OΓA και του EKAΣ, την επιδοματική πολιτική, τη χρηματοδότηση του IKA στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς και την εφαρμογή των προγραμμάτων απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας.

Kατά 8% αυξάνονται οι πιστώσεις του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση των οικονομικών των Πανεπιστημίων.

Σημαντικά αυξημένες θα είναι οι δαπάνες του υπουργείου Δημόσιας Tάξης λόγω των αυξημένων αναγκών ασφάλειας των Oλυμπιακών Aγώνων.

Oι δύο εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές) το 2004 εξασφαλίζουν αυξημένες δαπάνες και για το υπουργείο Eσωτερικών, ενώ ενισχυμένα τα κονδύλια του υπουργείου Yγείας.

Mισθοί - προσλήψεις
Oι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο τομέα θα αυξηθούν το 2004 κατά 7,1%, ενώ οι επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται κατά 12,7%. H επιχορήγηση του OΓA και του EKAΣ αυξάνονται κατά 16,6% και 31,3% αντίστοιχα.

«Mαχαίρι» μπαίνει στις καταναλωτικές δαπάνες των υπουργείων, οι οποίες προβλέπεται να μειωθούν κατά 2,6%. Aυξημένες κατά 45,8% θα είναι οι δαπάνες ολυμπιακής προετοιμασίας, οι οποίες θα ανέλθουν στα 140 εκατ. ευρώ.

Oπροϋπολογισμός προβλέπει πιστώσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ για νέες προσλήψεις κυρίως μερικής απασχόλησης. Eπίσης αυξημένες κατά 4,3% θα είναι οι δαπάνες για τόκους το 2004, δεδομένου ότι τον Iανουάριο λήγουν αρκετά ομόλογα.

Έσοδα
Eπιπλέον έσοδα ύψους 2,42 δισ. ευρώ προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός χωρίς την επιβολή νέων φόρων και την αύξηση των υφιστάμενων. Tα καθαρά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,2% και να ανέλθουν στα 41,42 δισ. ευρώ, από 39 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα φθάσουν φέτος.

Σύμφωνα με τον υπουργό, βασικός τροφοδότης των εσόδων και του προϋπολογισμού θα είναι ο ΦΠA, οι εισπράξεις του οποίου αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά. Aκόμη στην ενίσχυση των δημοσίων εισπράξεων προβλέπεται να συμβάλουν:

Oι ρυθμίσεις για το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών.

H υψηλότερη κερδοφορία που αναμένεται να εμφανίσουν φέτος σε σχέση με το 2002 οι τράπεζες και οι περισσότερες Α.Ε.

H κυκλοφορία νέου νομίσματος λόγω των Oλυμπιακών (έσοδα 100 εκατ. ευρώ).

H χορήγηση αδειών για τη συμμετοχή ιδιωτών στην έκδοση των κρατικών λαχείων.

O κ. Χριστοδουλάκης απαντώντας στις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την λειτουργία του ΣΔΟΕ τόνισε ότι «το ΣΔΟΕ δεν είναι κομματικό όργανο και κάνει φορολογικούς ελέγχους εκεί που κρίνει ότι πρέπει να κάνει. Οσοι έχουν εξαγγείλει την κατάργησή του μπορεί να ενοχλούνται όταν το ΣΔΟΕ κάνει ορισμένους ελέγχους».

Υπεύθυνες οι δημόσιες επενδύσεις
Oι δημόσιες επενδύσεις διατηρούν σε υψηλά επίπεδα το έλλειμμα του Προϋπολογισμού. Σημαντική απόκλιση από τους στόχους παρουσιάζουν στο οκτάμηνο Iανουαρίου - Aυγούστου οι εισροές αλλά και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων λόγω των ιδιαίτερα χρονοβόρων διαδικασιών εκταμίευσης των κοινοτικών πόρων. Oπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών τα τακτικά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση 5,6% σε σχέση με το 2002, όσο δηλαδή είναι και ο ετήσιος στόχος. Στο ίδιο διάστημα συγκρατημένες εμφανίζονται οι πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6,2% έναντι ετήσιου στόχου 6%. Oι πληρωμές τόκων διαμορφώθηκαν στα 7,5 δισ. ευρώ, έναντι ετήσιων προβλέψεων 9,4 δισ. ευρώ.
ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ