You are here

Στα όρια των αντοχών του προϋπολογισμού οι αυξήσεις στους μισθούς

02/09/2003 10:27
Σαφές μήνυμα ότι οι όποιες αυξήσεις θα δοθούν θα είναι στα όρια που προβλέπει ο προϋπολογισμός, αποστέλλει η κυβέρνηση, καθώς πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι πολλές κοινωνικές ομάδες ετοιμάζονται να εκμεταλλευθούν την προεκλογική περίοδο και να ζητήσουν μεγάλες αυξήσεις.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο οι ομάδες εκείνες (π.χ. Πανεπιστημιακοί, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης) έναντι των οποίων η κυβέρνηση είτε έχει υποσχεθεί μεγαλύτερες αυξήσεις είτε δεν έχει προχωρήσει σε παραχώρηση επιδομάτων, που έχει όμως δώσει σε παρόμοιες ομάδες.

H κυβέρνηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δείχνει να ανησυχεί για:

Τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών. Μετά τις κινητοποιήσεις τους την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά, το οικονομικό επιτελείο τους είχε υποσχεθεί συζήτηση για το νέο μισθολόγιο και μάλιστα, πρέπει άμεσα, αν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα, να καταθέσει και τις προτάσεις του. Ήδη, πάντως, στις πρώτες -ανεπίσημες- επαφές τους με την κυβέρνηση, ζητούν αυξήσεις 20% τα δύο επόμενα χρόνια. Ένα τέτοιο ύψος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο ούτε καν συζητά, ωστόσο -σε μια τέτοια περίπτωση- οι πανεπιστημιακοί θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση, ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί, όπως ζητούν, το επάγγελμά τους επικίνδυνο και ανθυγιεινό (κάτι που σημαίνει ο ένας χρόνος υπηρεσίας να μετρά δύο και άρα η πλειονότητά τους να βγαίνει πλέον στη σύνταξη μόλις στα... 35 χρόνια), ωστόσο συζητά ορισμένα από τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντός των ημερών η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύξηση στους μισθούς των αστυνομικών, ύψους περίπου 65 ευρώ τον μήνα, ενώ θα ικανοποιήσει και το αίτημά τους για μια πλασματική συντάξιμη πενταετία, λόγω της μάχιμης υπηρεσίας τους. Έτσι, εκτιμά ότι οι ένστολοι ή δεν θα διαδηλώσουν στη ΔEΘ ή, κι αν διαδηλώσουν, θα είναι αποδυναμωμένοι. Μαζί με τα αιτήματα των αστυνομικών -ή λίγο αργότερα- η κυβέρνηση προγραμματίζει να συζητήσει και τα αιτήματα των αξιωματικών των Eνόπλων Δυνάμεων.

Πρόβλημα υπάρχει και με τους εκπαιδευτικούς Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι δεν έλαβαν το προπέρσινο επίδομα των 60.000 δρχ. μηνιαίως, που έλαβαν άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Το αίτημά τους αυτό βλέπει θετικά ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Eυθυμίου, το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, δεν το συζητά, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να λάβουν, στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, σημαντική αύξηση.

BAΣIΛHΣ ΣKOYPHΣ