You are here

Στα ύψη το έλλειμμα το 8μηνο

03/10/2003 16:33
Αύξηση της τάξης του 91,7% σημείωσε το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, καθώς διαμορφώθηκε σε 7,2 δισ. ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι για το σύνολο του έτους έχει εκτιμηθεί ότι θα ανέλθει στα 5,3 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμά ότι στο σύνολο του έτους, το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 10,5% σε σχέση πέρυσι.

Οι εισροές κοινοτικών πόρων έχουν καθηλωθεί στα 941 εκατ. ευρώ όταν πέρυσι είχαν εισπραχθεί 3,176 δις ευρώ. Η μείωση είναι της τάξεως του 54,8% όταν ο ετήσιος στόχος ήταν να αυξηθούν κατά 195,8% και να φτάσουν συνολικά φέτος στα 4,1 δις ευρώ. Ο στόχος αυτός βέβαια ανήκει στο παρελθόν.

Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επομένου έτους , η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών χαμήλωσε των πήχη των προσδοκιών στα 2,845 δις ευρώ.

Στον αντίποδα, οι πιεστικές ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων δημιουργούν πρόσθετες πιέσεις στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ έχουν φτάσει τα 8,918 δις ευρώ εμφανίζοντας αύξηση 38,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται αφενός ευνοϊκές επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αφού «πέφτει χρήμα» στην αγορά και γίνονται επενδύσεις, αφετέρου όμως πιέζει ανοδικά τα δημοσιονομικά μεγέθη εξαναγκάζοντας σε πρόσθετο δανεισμό και αναθεωρήσεις.

Σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού, τα στοιχεία οκταμήνου δείχνουν εξομάλυνση του ρυθμού αύξησης των πρωτογενών δαπανών και «σχετική» ομαλοποίηση του ρυθμού αύξησης των εσόδων.

Ο ρυθμός αύξησης των πρωτογενών δαπανών που τους προηγούμενους μήνες είχε ξεπεράσει το 22% έχει υποχωρήσει στο 6,2% (ετήσιος στόχος 6%) ενώ σημαντικές αποκλίσεις εμφανίζουν οι δαπάνες τόκων οι οποίες στο σύνολο του έτους θα πρέπει να αυξηθούν μόλις κατά 2,9% και αντ’ αυτού «τρέχουν» με ρυθμό 7,9%.

Στο μέτωπο των εσόδων εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ 11,2% που αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για την αύξηση των συνολικών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 3,7% σαφώς κάτω του ετήσιου στόχου αύξησης κατά 5,1%. Τα τακτικά έσοδα πάντως κινούνται με ρυθμό μεταβολής, ακριβώς όσο ο στόχος 5,6%.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στο οκτάμηνο επτά στα δέκα ευρώ των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού είχαν ήδη αναλωθεί ενώ από πλευράς υπουργείων το Μεταφορών -Επικοινωνιών έχει ήδη καταναλώσει το 82% των δαπανών που δικαιούται για το σύνολο του έτους.