You are here

Σταϊκούρας: Θέλουμε περισσότερες λύσεις για τα κόκκινα δάνεια

18/10/2019 11:59

«Είμαστε ανοικτοί και ήδη αναζητούμε άλλες ρεαλιστικές, καινοτόμες και αποτελεσματικές συστημικές λύσεις», επιπρόσθετα του σχεδίου Ηρακλής, για τη μείωση των κόκκινων δανείων δηλώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών. «Η Ελλάδα εν τέλει θα προσεγγίσει μονοψήφιο ποσοστό στους δείκτες NPLs», συμπληρώνει.

Κυβέρνηση και δανειστές συζητούν για το κατά πόσο τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις αντί για πληρωμές χρέους. «Βασική προτεραιότητα της ελληνικής μακροοικονομικής πολιτικής είναι η βελτίωση από την πλευρά της προσφοράς», σημειώνει. Προ κρίσης οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ήταν στο 20,6% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση προβλέπει ότι το 2020 θα φτάσει το 13,1%.

«Η μακροοικονομική στρατηγική μας είναι η αύξηση του επιπέδου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου», είπε ο Χρ. Σταϊκούρας. Ελλάδα και εταίροι θα πρέπει να αναζητήσουν κάθε δρόμο που οδηγεί σε ένα θετικό επενδυτικό σοκ, προσθέτει.

«Συζητούμε με τους Θεσμούς συγκεκριμένα επενδυτικά πεδία, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Eurogroup», υποστηρίζει. «Οι συνθήκες ωριμάζουν. Οι αποφάσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες».

Όπως σημειώνει το Bloomberg Ελλάδα και Ευρωπαϊοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019 και το 2020. Το επόμενο βήμα είναι να εξασφαλιστεί η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, συζήτηση που μπορεί να ξεκινήσει μετά την ένα έκθεση βιωσιμότητας χρέους από την Κομισιόν, πιθανά το Νοέμβριο, που θα λαμβάνει υπόψη τα χαμηλότερα κόστη δανεισμού και τις νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη.

«Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης παράλληλα με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα, επιτρέποντας σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών στόχων», είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Η πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,9 δισ. ευρώ θα περιορίσει τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης χρέους και έχει ήδη «χρηματοδοτηθεί» από τις εκδόσεις ομολόγων που προηγήθηκαν.

«Αλλές κινήσεις αποπληρωμής θα μπορούσαν να εξεταστούν για να μειωθεί το ποσοστό του ΔΝΤ στο συνολικό χρέος της Ελλάδας στο ελάχιστο επίπεδο», συμπλήρωσε, σημειώνοντας, όμως ότι αυτό δεν είναι τώρα προτεραιότητα.

Πηγή: Euro2day