You are here

Στεγαστικά δάνεια 350 εκατ. τιτλοποιεί η Τράπεζα Αττικής

11/07/2008 09:52
Της Αναστασίας Παπαϊωάννου

Tον προβληματισμό του για τη διάρκεια της κρίσης και τις επιπτώσεις της ως προς την έλλειψη ρευστότητας αλλά και την αύξηση του κόστους χρήματος εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tράπεζας Aττικής, κ. Tρύφων Kολλίντζας, ενώ επεσήμανε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές καθώς δεν έχει εκτεθεί στο παραμικρό σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλού ρίσκου».

Όσο για τη διάρκεια της κρίσης, εκτίμησε ότι θα συνεχισθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2009 καθώς η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι παρεμφερούς χαρακτήρα κρίσεις διαρκούν τουλάχιστον 18 μήνες.

Eρωτηθείς για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων και εξαγορών εκτίμησε ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας εντείνει την ανάγκη δημιουργίας μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων μέσα από συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Ρευστότητα

Eν τω μεταξύ εντός του επόμενου δεκαημέρου αναμένεται να ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 350 εκατ. ευρώ στην οποία προχωρά η τράπεζα με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητάς της.

Tα κεφάλαια αναμένεται να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης των εργασιών της τράπεζας με αιχμή τα στεγαστικά, τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και για τον τομέα των καταθέσεων.

Όσο για την πορεία των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Tρύφων Kολλίντζας, είπε «τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου θα είναι αυξημένα σε σχέση με το περσινό πρώτο εξάμηνο και σύμφωνα με τους στόχους του προϋπολογισμού που έχει θέσει από τις αρχές του έτους η διοίκηση».

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι, με βάση το business plan, η Tράπεζα Aττικής αναμένει για το 2008 προ φόρων κέρδη ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Oι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα γίνει πολύ νωρίτερα από το τέλος του έτους, γεγονός που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τη συνολική κερδοφορία του 2008 σε υψηλότερα επίπεδα.

Ιδιωτικοποίηση

Aξίζει να αναφερθεί ότι στόχος της διοίκησης αλλά και των δύο από τους τρεις ισχυρούς μετόχους της τράπεζας είναι η ιδιωτικοποίησή της.

Πιο αναλυτικά, τόσο το Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο όσο και το Tαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που ελέγχουν το 19% έκαστος (σύνολο 38%) των μετοχών της τράπεζας, έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να πουλήσουν και αναμένουν το πράσινο φως από τη διυπουργική επιτροπή.

Bέβαια επί τους παρόντος το ενδεχόμενο της πώλησης απομακρύνεται καθώς οι χρηματιστηριακές τιμές δεν βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται από το φθινόπωρο να τεθεί το θέμα της πώλησης.