You are here

Στεγαστικά δάνεια τριών τραπεζών μέσω του δικτύου της Citibank

08/07/2008 10:55
Μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να οριστικοποιηθεί η αλλαγή πλεύσης της Citibank αναφορικά με τη στρατηγική της στον τομέα της στεγαστικής πίστης στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τράπεζα βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με την Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς και τη Millennium Bank με στόχο να αποκτήσει ρόλο broker, πουλώντας επί της ουσίας τα στεγαστικά δάνεια των τριών τραπεζών, με αντάλλαγμα την ανάλογη προμήθεια.

Ουσιαστικά, τα στελέχη της Citibank θα λειτουργούν, εφόσον καταλήξουν θετικά οι συζητήσεις, ως πωλητές των στεγαστικών δανείων μίας ή και περισσοτέρων ελληνικών τραπεζών λαμβάνοντας για λογαριασμό της Citibank προμήθεια επί των πωλήσεων.

Από την πλευρά της η Citibank Ελλάδος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Οι συζητήσεις με τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στις αρχές του φθινοπώρου.

Ο προβληματισμός όσον αφορά τις εργασίες, κυρίως στη Στεγαστική Πίστη, στη Citibank προέκυψε μετά το πλήγμα που υπέστη η ρευστότητα της μητρικής εταιρείας από την κρίση των subprime.

Αναδιάρθρωση

Η πρώτη συνέπεια στη Citibank Ελλάδος ήρθε στις αρχές Μαρτίου, όταν η διοίκηση ενημέρωσε τα στελέχη της στεγαστικής πίστης πως για ένα τρίμηνο, έως τις αρχές του καλοκαιριού, θα έπρεπε να παγώσουν την επιθετική πώληση δανείων της κατηγορίας.

Εν συνεχεία, οι πληροφορίες έφεραν την Citibank να συζητά την πώληση του χαρτοφυλακίου ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ των στεγαστικών της δανείων απευθυνόμενη στις ελληνικές τράπεζες.

Η πώληση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζικών ομίλων δεν συζητούσαν μόνο την αγορά των στεγαστικών, αλλά του συνόλου των εργασιών της λιανικής τραπεζικής.

Εν τω μεταξύ, πρόσφατα σημειώθηκαν και διοικητικές αλλαγές στην τράπεζα. Πιο αναλυτικά, ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής κ. Χρήστος Βασιλειάδης αναβαθμίσθηκε, ενώ αποχώρησε ο κ. Χρήστος Σορώτος.

Το βασικό πλεονέκτημα της τράπεζας στην ελληνική τραπεζική αγορά είναι η πιστωτική της κάρτα αλλά και το ισχυρό, όσον αφορά την οικονομική του επιφάνεια, πελατολόγιό της στον τομέα του private banking.

Επίσης, η τράπεζα συνεργάζεται τα τελευταία 30 χρόνια με μία σειρά από ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις, στις οποίες παρέχει συμβουλευτικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.