You are here

Στεγαστικά: Επιδότηση 50% για ευάλωτους στην αύξηση δόσης

02/12/2022 07:51

Την επιδότηση του 50% της αύξησης, με την οποία έχει επιβαρυνθεί η μηνιαία δόση των στεγαστικών δανείων ευάλωτων δανειοληπτών, από τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων προβλέπει η πρόταση που επικοινώνησαν εχθές οι διευθύνοντες σύμβουλοι (Φ. Καραβίας, Χρ. Μεγάλου, Β. Ψάλτης, Π. Μυλωνάς) στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Πηγές με γνώση των συνομιλιών μεταδίδουν στο Euro2day.gr ότι οι δύο πλευρές βρήκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης κοινό πεδίο συνεννόησης παρά το αρχικό, όπως μεταδίδεται από την πλευρά της οδού Νίκης, δύσκολο κλίμα.

Η πρόταση που έχουν ετοιμάσει οι τράπεζες και προβλέπει την επιδότηση του 50% της επιβάρυνσης στο ύψος της δόσης αναμένεται να αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με τις εποπτικές αρχές της Φρανκφούρτης και συγκεκριμένα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Εφόσον, το σχέδιο πάρει την έγκριση του επόπτη, η ισχύς του αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να ξεκινήσει από τις αρχές του 2023.

Σφιχτή περίμετρος

Με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν με ίδια κεφάλαια την επιδότηση της δόσης η περίμετρος των δικαιούχων εκ των πραγμάτων και στα πλαίσια της εφαρμογής των εποπτικών κανόνων, θα είναι πιο περιορισμένη σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα κρατικής όμως επιδότησης που εφαρμόστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Το μέτρο στήριξης θα αφορά 20.000-25.000 δανειολήπτες, οι οποίοι βρίσκονται στην κατηγορία των οικονομικά ευάλωτων και θα εφαρμοσθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Οι τράπεζες είχαν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο στήριξης των ευάλωτων οικονομικά δανειοληπτών στεγαστικών δανείων εξ ου και το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν σε στρεσάρισμα των δανειακών χαρτοφυλακίων. Ωστόσο, η αρχική τους πρόταση στηρίζονταν στην επιδότηση της επιβάρυνσης της δόσης από το Κράτος.

Επιτόκια καταθέσεων

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνάντηση το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται και στην σύσταση του υπουργού προς τις τράπεζες να περάσουν την αύξηση των επιτοκίων και στους τόκους των καταθέσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε τέτοιου τύπου κινήσεις. Ήδη, δύο τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μια μικρή αύξηση των επιτοκίων και αναμένεται σύντομα να το πράξουν και οι υπόλοιπες.

Πηγή: Euro2day