You are here

Στη Μάλτα ο Έλληνας Πρωθυπουργός για την 6η Σύνοδο των χωρών του Νότου της ΕΕ

14/06/2019 16:27

Στη Μάλτα μεταβαίνει σήμερα, Παρασκευή 14 Ιουνίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να μετάσχει στην 6η Σύνοδο των χωρών του Νότου της ΕΕ, στην οποία λαμβάνουν μέρος η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και Μάλτα.

Στην ατζέντα των συζητήσεων της Συνόδου βρίσκονται τα ζητήματα των ευρωτουρκικών σχέσεων υπό το φως των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, η μελλοντική θεσμική ηγεσία της ΕΕ, η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με ιδιαίτερη έμφαση στη Λιβύη, το μεταναστευτικό, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο της Συνόδου, αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Επιπλέον, θα αναφερθεί στη σημασία σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας ως σημαντικών παραγόντων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ αναμένεται να υποστηρίξει, σε συντονισμό με την Κύπρο, την αποστολή αυστηρών μηνυμάτων της ΕΕ προς την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας θα τονίσει τη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη σταθερότητα και την ευημερία στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη, υποστηρίζοντας παράλληλα την ταχεία έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα υποστηρίξει την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη Μεσόγειο ως προϋπόθεσης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την ενίσχυση του ρόλου της στις διεθνείς εξελίξεις.

Ως προς το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή, συλλογική λύση, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Θα υπογραμμίσει επίσης ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου είναι αλληλένδετες και ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται λόγος για αλληλεγγύη χωρίς την ανάπτυξη μηχανισμού ανακατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών.
         
Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027), ο κ. Τσίπρας θα υποστηρίξει έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής σύγκλισης και της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής συνοχής.

Ως προς την κλιματική αλλαγή, ο κ. Τσίπρας θα ταχθεί υπέρ μιας δραστικής προσέγγισης για τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέλος, θα τονίσει την ανάγκη ταχείας εφαρμογής του Ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας (RescEU) που συμφωνήθηκε πρόσφατα και ο οποίος αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα των πυρκαγιών στα κράτη - μέλη της ΕΕ.