You are here

Στη Βουλή πλειστηριασμοί, φόρος ακινήτων

10/12/2013 08:35
Του Δημήτρη Τσιούφου

Σε επικοινωνιακά παιχνίδια της τρόικας και αξιωματούχων των Βρυξελλών αποδίδει η κυβέρνηση, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα και τη δυσφορία της, το θέμα που δημιουργήθηκε το Σάββατο σχετικά με την επιστροφή ή όχι των εκπροσώπων της στην Αθήνα, ενώ κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζονταν χθες συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς την επίτευξη συμφωνίας και μιλούσαν για μονομερείς κινήσεις (αν χρειαστεί) με την κατάθεση των νομοσχεδίων που αφορούν τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς.

Την ίδια ώρα κλίμα «σύγκρουσης» μεταξύ Αθήνας και τρόικας διαπιστώνουν, σε χθεσινό τους δημοσίευμα και οι Financial Times επισημαίνοντας πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι πια τόσο πρόθυμος να υποκύψει στις απαιτήσεις των πιστωτών» και κάνουν λόγο για μεταστροφή πολιτικής του Αντ. Σαμαρά και την υιοθέτηση πιο δυναμικής στάσης απέναντι στην τρόικα.

Η δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης, ως προς την επιστροφή ή όχι των εκπροσώπων της τρόικας εκδηλώθηκε αμέσως μετά την αρχική ανακοίνωση του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, το βράδυ του Σαββάτου, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η σημερινή άφιξή τους στην Αθήνα, προκειμένου να κλείσει η διαπραγμάτευση που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο και να καταστεί δυνατή η εκταμίευση τουλάχιστον της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο στόχος

Παρά ταύτα και καθώς τίθεται εν αμφιβόλω ο κυβερνητικός στόχος για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας έως το τέλος του μήνα για την εκταμίευση και των υπολοίπων 4,8 δισ. ευρώ, πηγές του Μαξίμου τόνιζαν χθες πως «αν δεν επιτευχθεί συμφωνία η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην κατάθεση των νομοσχεδίων για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς», σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν και τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στις Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η δυσφορία των επιτελών του Μαξίμου για τη στάση της τρόικας εδράζεται, πέρα από τα παραπάνω και στο ότι είχε δημιουργηθεί η πεποίθηση (κάτι που είχε εκφραστεί και με δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών) ότι θα υπάρξει ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης εντός του Δεκεμβρίου, ώστε η Ελλάδα να αναλάβει χωρίς εκκρεμότητες την προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου. Η εμπλοκή αυτή, σε συνδυασμό με τις «διαρροές» περί μονομερών κινήσεων, οδήγησαν και στο χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο σημειώνεται πως «με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, με το ισοζύγιο πληρωμών επίσης πλεονασματικό και με την οικονομία προ θετικής ανάπτυξης του χρόνου, ο κ. Σαμαράς δεν είναι πια τόσο πρόθυμος να υποκύψει στις απαιτήσεις των πιστωτών».

Τα «όπλα»

Η Ελλάδα, υπογραμμίζει η εφημερίδα «με 'όπλα' το πρωτογενές πλεόνασμα και τις εκτιμήσεις για θετικά πρόσημα στην οικονομία την επόμενη χρονιά, φαίνεται ότι μπορεί να κρατήσει μία πιο επιθετική γραμμή απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας», για να σημειώσει πως «για αξιωματούχους στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο η αντιπαράθεση με την τρόικα για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μαζί με τη δυσαρέσκεια στη ΝΔ, έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους ότι ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να επιστρέψει στην αντιμνημονιακή στάση που τηρούσε ως αντιπολίτευση».

Προκειμένου μάλιστα να επισημάνει το απρόβλεπτο των κινήσεων του πρωθυπουργού η εφημερίδα κάνει αναφορά στη στάση του για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ (όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών), στη απόφασή του να κλείσει την ΕΡΤ, να διαγράψει την περασμένη Παρασκευή τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ, αλλά και στη στήριξη που παρέχει στον Γ. Στουρνάρα, παρά τις εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται, μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών περί χαμηλής φορολογικής επιβάρυνσης των Ελλήνων.