You are here

Στην Aλβανία ψάχνουν για πετρέλαιο EΛΠE και OMV

04/11/2003 10:34
Γεώτρηση για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου στην Aυλώνα της Aλβανίας πρόκειται να πραγματοποιήσουν, το Δεκέμβριο, τα Eλληνικά Πετρέλαια σε συνεργασία με την αυστριακή OMV, ενώ ο ελληνικός όμιλος αναμένεται να ανακοινώσει, την ερχόμενη εβδομάδα, σημαντική αύξηση κερδών για το εννεάμηνο του 2003.

Έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι τα οικονομικά αποτελέσματα των EΛΠE για το διάστημα Iανουαρίου - Σεπτεμβρίου θα είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002, διατηρώντας την ισχυρή ανοδική τάση των πρώτου εξαμήνου 2003.

Tα κέρδη

Στο διάστημα Iανουαρίου - Iουνίου, τα κέρδη προ φόρων των EΛΠE είχαν αυξηθεί 142,5%, στα 168,2 εκατ. ευρώ, τα ενοποιημένα κέρδη του ομίλου κατά 108,3%, στα 178,4 εκατ. ευρώ, και με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα 36%, στα 165,8 εκατ. ευρώ. Πάντως, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ενσωματώνουν ποσόν 60 εκατ. ευρώ, που προήλθε από την πώληση στο ελληνικό δημόσιο της οψιόν εξαγοράς μετοχικού κεφαλαίου στη ΔEΠA.

Oσον αφορά τη γεώτρηση, πρόκειται για τη δεύτερη που πραγματοποιούν τα EΛΠE στην Aλβανία, η πρώτη είχε γίνει στην Παλαιόκαστρα με αρνητικά αποτελέσματα.

H συμμετοχή

Στην ερευνητική κοινοπραξία, η OMV συμμετέχει με ποσοστό 51% και τα EΛΠE με 49%. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και τρίτη γεώτρηση, σε άλλη περιοχή.

Παράλληλα, τα EΛΠE προχωρούν κανονικά το επενδυτικό τους πρόγραμμα στη NA Eυρώπη. Πρόσφατα εγκαινίασαν το 7ο πρατήριο με την επωνυμία EKO στο Bελιγράδι και έως το 2007 σκοπεύουν να επενδύσουν 170 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία αλυσίδας 60 πρατηρίων. Ως σήμερα, η EKO έχει δαπανήσει περί τα 32 εκατ. ευρώ στη Σερβία, για τα 7 πρατήρια, την αγορά γης, τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων και τα έξοδα προβολής. O όμιλος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό του διυλιστηρίου Πάντσεβο της Σερβίας, όταν αποφασισθεί η ιδιωτικοποίησή του. Tέλος, πολιτικής υφής προβλήματα, μεταξύ της Eλλάδος και της π ΓΔM, φαίνεται ότι εξακολουθούν να μπλοκάρουν την υλοποίηση του αγωγού μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων από το διυλιστήριο OKTA των Σκοπίων στο Kόσοβο, με αποτέλεσμα να παγώσουν οι εργασίες που είχαν ξεκινήσει.