You are here

Στην Ελλάδα τα περισσότερα οφέλη από Τ. Ανάκαμψης

21/04/2021 15:23

Τον υψηλότερο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή αναμένεται να έχει η εγχώρια οικονομία μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμά η Société Générale. Πιο συγκεκριμένα, ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής (με βάση το κεϋνσιανό υπόδειγμα) για την Ελλάδα φτάνει κοντά στη μία φορά ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη υπολογίζεται κοντά σε 0,7 φορές. Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία θα επηρεαστούν θετικότερα από την εισροή των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, ενώ αντίστοιχα ο πολλαπλασιαστής για τη Γερμανία και την Ολλανδία θα διαμορφωθεί χαμηλότερα, στις 0,5 φορές.

Στο βασικό σενάριό της η SG αναμένει την έγκριση του Ταμείου έως τα τέλη του β' τριμήνου, καθώς πολλές χώρες βρίσκονται σε φάση πολιτικής μετάβασης, όπως η Ολλανδία, ενώ ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση στην Πολωνία, καθώς η κυβέρνηση είναι πολυμερής και ένα εκ των κομμάτων απειλεί με καταψήφιση.

Ο αντίκτυπος των δημόσιων επενδύσεων είναι υψηλότερος από τη δημόσια κατανάλωση, ιδίως μακροπρόθεσμα, δεδομένης της προστιθέμενης αξίας και των πλεονεκτημάτων από την πλευρά της προσφοράς (δηλαδή αύξηση της παραγωγικότητας). Ως αποτέλεσμα, είναι σημαντικό το πώς χρησιμοποιούνται τα κεφάλαια του Ταμείου για δημοσιονομικές δαπάνες ή επενδύσεις. Επιπλέον, εάν τα κεφάλαια αυτά χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο των εθνικών πόρων ή των ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων (χρηματοδότηση έργων που έχουν ήδη προχωρήσει και θα είχαν χρηματοδοτηθεί διαφορετικά), ο οικονομικός αντίκτυπός του θα μπορούσε να μειωθεί.

Βάσει της συμφωνίας που επετεύχθη τον Δεκέμβριο, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να λάβουν φέτος το 13% του ποσού που διατίθεται σε έργα στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αυτό θα σήμαινε εκταμιεύσεις 87 δισ. ευρώ φέτος. Ωστόσο, ενώ για το ποσό των επιχορηγήσεων θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση, το ποσό των δανείων που ζητήθηκε αρχικά είναι πιθανό να αποδειχθεί πολύ μικρότερο από το συνολικό κονδύλι (για τα δάνεια μπορεί να υπάρξει ζήτηση έως τα τέλη του 2023).

Επιπλέον, οι χώρες ενδέχεται επίσης να λάβουν έως και 13% άλλων επιχορηγήσεων (React-EU κ.λπ.) το 2021. Συνολικά, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν έως και 60 δισ. ευρώ φέτος, δηλαδή μια δημοσιονομική ώθηση ύψους 0,4% του ΑΕΠ .

Σύμφωνα με τον γαλλικό οίκο, οι εκταμιεύσεις θα γίνονται σταδιακά και σε διάστημα έξι ετών, με αιχμή το 2023-2024. Επιπλέον, η ταχύτητα εκτέλεσης εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε κυβέρνησης. Έτσι η Société Générale αναμένει ότι θα δαπανηθεί μόνο το 40% των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης έως το 2023.

Πηγή: Euro2day