You are here

Στην ευρωπαϊκή elit η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

18/12/2003 10:46
Της Μανταλένας Πίου

Σε επίπεδα ανάλογα με της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας κυμαίνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας θα επιταχυνθεί το 2004 και θα υπερβεί οριακά το 4%, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Οι παράγοντες >> Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η ισχυρή εγχώρια ζήτηση, η ενδεχόμενη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και η άνοδος των εξαγωγών είναι κατά το ΙΟΒΕ οι βασικοί παράγοντες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

Ειδικά για τις εξαγωγές, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που φαίνεται να αυξάνεται η ζήτηση από το εξωτερικό και να προδιαγράφεται θετικό εξωτερικό ισοζύγιο. Η έκθεση διαπιστώνει επιβράδυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής που άρχισε το 2003 και συνεχίζεται πιο έντονα το 2004, χρονιά εκλογική. Ο «πολιτικός κύκλος» και μόνον, όπως έχει μετρηθεί και άλλες φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οδηγεί σε αύξηση των δημοσίων δαπανών. Από το 2003 εντοπίσθηκαν υπερβάσεις δαπανών, με αποτέλεσμα το υψηλότερο έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης και την υποχώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το 2004 επιβεβαιώνεται η στροφή της δημοσιονομικής πολιτικής σε πιο επεκτατικές κατευθύνσεις.

Θετικά >> Στα υπέρ του Προϋπολογισμού το ΙΟΒΕ εντάσσει τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία είναι πολύ πιθανόν να ενισχύσει τη συνολική ζήτηση. Έρευνα που διεξάγει το ΙΟΒΕ για την Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έδειξε ότι η συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα βρίσκεται σε επίπεδα ανάλογα με αυτά των ευρωπαϊκών χωρών. Σε επίπεδα ανάλογα με τα ευρωπαϊκά βρίσκεται και η επιχειρηματικότητα υψηλών δυνατοτήτων.

Ωστόσο, στην Ελλάδα, πολλοί γίνονται επιχειρηματίες για λόγους ανάγκης και όχι επειδή θεωρούν ότι η επιχειρηματική δράση προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες.