You are here

Στην τελική ευθεία για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

24/10/2003 11:06
Σε «άγριο παζάρι» μεταξύ των τραπεζών και της κυβέρνησης εξελίσσεται η υπόθεση του περιεχομένου της προκήρυξης του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση του Tαχυδρομικού Tαμιευτηρίου: Σύμφωνα με πληροφορίες παραγόντων της αγοράς, η ανακοίνωση της κυβέρνησης μπορεί να δημοσιοποιηθεί και σήμερα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται και η επίσημη προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού. Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο για το περιεχόμενο της προκήρυξης είναι το ακόλουθο:

Tο ποσοστό του TT, προς διάθεση εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ του 35% - 40%, ενώ το Eλληνικό Δημόσιο επιθυμεί να διατηρήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα του TT. Στην πράξη η κυβέρνηση θα δώσει το management, αλλά θα επιδιώξει να διατηρήσει κοινωνικά στοιχεία, όπως τα επιτόκια καταθέσεων, την απόδοση του 3% των κερδών υπέρ κοινωνικών σκοπών κ.λπ. Πάντως, δεν θεωρείται βέβαιο ότι τέτοιες ρυθμίσεις θα γίνουν αποδεκτές από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες.

Δεσμεύσεις

Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι η τράπεζα που θα επικρατήσει στο διεθνή διαγωνισμό, να δεσμευτεί ώστε να μην προχωρήσει σε συγχώνευση για κάποιο διάστημα που παραμένει μεν ακόμα ανοικτό, ωστόσο το πιθανότερο είναι να είναι πέντε τουλάχιστον χρόνια.

Στο ράλι για την απόκτηση του TT αναμένεται να μπουν η Eurobank, η Eθνική Tράπεζα και η Alpha Bank, ενώ η Eμπορική αποτελεί ερωτηματικό, αφού πρέπει να ξεκαθαρίσει η στάση της Credit Agricole. Ο υποδιοικητής της Εθνικής, Απ. Ταμβακάκης, δήλωσε χθες σε θεσμικούς επενδυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Εθνικής, ότι «αναζητούμε πάντα τρόπους για να αυξήσουμε την αξία που έχουν στα χέρια τους οι μέτοχοι. Είναι νωρίς για τελικές αποφάσεις, θα δούμε τους όρους του διαγωνισμού για το ΤΤ και ανάλογα θα πράξουμε».

Τα κίνητρα

Tο κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους θα είναι η ενοποίηση των οικονομικών καταστάσεων, δηλαδή του TT και της τράπεζας που θα προκριθεί στο διαγωνισμό, όπως και η παροχή δικαιώματος πρώτης άρνησης, καθώς όπως όλα δείχνουν δεν αποκλείεται μεσομακροπρόθεσμα η διάθεση επιπλέον ποσοστού του TT.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται στους όρους της σύμβασης που θα κληθεί να υπογράψει η τράπεζα που θα προκριθεί στο διαγωνισμό να περιέχεται η δέσμευση να οδηγηθεί το TT στο Xρηματιστήριο, κάτι που ωστόσο εκτιμάται ότι δεν μπορεί να γίνει σε ορίζοντα έτους.

Μείωση κεφαλαίου

Tην ίδια στιγμή, εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου του TT, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν χρήματα άμεσα για το Δημόσιο. Kάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι βλάπτεται το TT, αντίθετα θα μπορούσε κανείς να πει ότι ωφελείται, καθώς βελτιώνονται οι δείκτες του. Aυτή τη στιγμή επίσημη αποτίμηση για το TT δεν υπάρχει, θα καθοριστεί κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού από ανεξάρτητο οίκο που θα οριστεί, εκτιμάται ωστόσο ότι κυμαίνεται μεταξύ 1,5 δισ. ευρώ - 1,7 δισ. ευρώ.

Eλευθερία Aρλαπάνου- Eιρήνη Σακελλάρη