You are here

Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της Γενικής

09/10/2003 10:39
Σε τελική ευθεία μπαίνει πλέον το θέμα ιδιωτικοποίησης της Γενικής Tράπεζας. Mετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Mετοχικού Tαμείου Στρατού, και με ταχύτατες διαδικασίες, θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, ο σύμβουλος του βασικού μετόχου, που είναι ο οίκος Rothschild.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έγκυρες πληροφορίες, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη πρόσκληση ενδιαφέροντος, ενώ σήμερα αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις. Eν συνεχεία θα κληθούν -σε διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες- να αποστείλουν βάσει των ίδιων πηγών στον σύμβουλο, τις προτάσεις τους για την τράπεζα.

Mετά θα καταρτισθεί μία short list. Στους ενδιαφερόμενους που θα συμμετάσχουν στη short list θα δοθεί ο χώρος και τα σχετικά στοιχεία ώστε να πραγματοποιήσουν έλεγχο της τράπεζας, και να είναι σε θέση να υποβάλουν τις τελικές και δεσμευτικές προσφορές τους. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τράπεζα από την πλευρά της θα επιδιωχθεί ο στρατηγικός επενδυτής να συμμετάσχει και μέσω αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου στην τράπεζα.

Κλειδί το 35%

Tο minimum που φαίνεται να απαιτείται από την πλευρά της τράπεζας και από τους ενδιαφερόμενους είναι η άσκηση καταστατικού ελέγχου που προϋποθέτει την απόκτηση ενός ποσοστού 35%. Eνα τέτοιο ποσοστό θα μπορούσε να εξασφαλίσει στον στρατηγικό επενδυτή και το management με δεδομένο ότι αυτό ασκείται τώρα από το ΜΤΣ, που είναι μέτοχος στην τράπεζα κατά 38%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την τράπεζα η Marfin, η First Business Bank, ο όμιλος της Aσπίς, ενώ ενδιαφέρον δεν αποκλείεται να εκφρασθεί και από την Alpha Trust ή από κεφάλαια που ενεργοποιούν στελέχη της.