You are here

Στις 14 Σεπτεμβρίου το άνοιγμα των σχολείων

01/09/2020 17:40

Την οριστική απόφαση για έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε η Ελληνίδα Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία βασίστηκε στην ανάλυση δεδομένων κινητικότητας, τα οποία υποδεικνύουν ότι σημαντικός αριθμός πολιτών δεν έχει ακόμα επιστρέψει από τις διακοπές στα αστικά κέντρα κατοικίας του.

Όπως υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, η λειτουργία των σχολείων θα ακολουθήσει αυξημένα μέτρα πρόληψης και προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς των μαθητών, με την Πολιτεία να διασφαλίζει τη δωρεάν διανομή μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Ακόμα, επικαιροποιημένες οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών φορέων θα αποσταλούν στα σχολεία, ενώ σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο αναμένεται να πραγματοποιηθούν επισκέψεις ιατρών στα σχολεία για την ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού σχετικά με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, καθώς και σχετικά την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.

Τα νέα μέτρα λειτουργίας των σχολείων περιλαμβάνουν επίσης: διάθεση αντισηπτικών και σχολαστικό καθαρισμό των σχολικών χώρων, ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου, δειγματοληπτικούς ελέγχους από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, όπου κρίνεται αναγκαίο, διαφορετικά διαλείμματα για τον περιορισμό του συγχρωτισμού των μαθητών, προσαρμοσμένη λειτουργία των κυλικείων, καθώς και λήψη μέτρων κατά τους σχολικούς εορτασμούς και μαθητικούς διαγωνισμούς.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάν διάθεσης των μασκών και της στελέχωσης επαρκών ομάδων καθαριότητας για τις σχολικές μονάδες.

 «Το νέο σχολικό έτος αποτελεί για όλους μας το μεγάλο στοίχημα, επενδύοντας στο μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας που είναι η νέα γενιά. […] Τα  παιδιά να νιώθουν χαρά για την επιστροφή στο φυσικό τους χώρο και οι γονείς πρέπει να αισθάνονται απόλυτη σιγουριά για την ασφάλεια, την καθαρότητα και τον ανθρώπινο και φιλικό χαρακτήρα του σχολικού περιβάλλοντος. Το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί ως στυλοβάτες της κοινής προσπάθειας στο σχολείο», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος.