You are here

Στις 2.400 μονάδες δοκιμάζεται η Σοφοκλέους

30/01/2004 11:39
Της Ειρήνης Σακελλάρη

«Ανανεώθηκε για άλλους τρεις μήνες maximum η θητεία του Δ.Σ. της Κεφαλαιαγοράς με τροπολογία στο σ.ν. «Αναπροσαρμογή συντάξεων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις».

Αδύναμη εμφανίσθηκε και χθες η χρηματιστηριακή αγορά, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που υποστήριξαν ότι το κλίμα έχει πραγματικά διαταραχθεί ως δεν αναμενόταν, λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Ωστόσο επειδή η χρηματιστηριακή αγορά είναι άμεσα εξαρτώμενη απ' όσα συμβαίνουν στις διεθνείς αγορές, και επειδή το κλίμα στις διεθνείς αγορές παρά τις όποιες διορθώσεις παραμένει ικανοποιητικό, εκτιμάται ότι οι πιέσεις δεν θα αντέξουν επί μακρόν.

Προβληματισμός

Η όποια ανάκαμψη, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από τις δεικτοβαρείς μετοχές, ενώ οι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν και σε αυτό το κομμάτι τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους. Προβληματισμός υπήρξε χθες για το πώς ο γενικός δείκτης τιμών διέσπασε με ευκολία το ψυχολογικό φράγμα των 2.400 μονάδων, ωστόσο δεν υπήρξαν εντολές πώλησης από το εξωτερικό και αυτό καταγράφεται ως αισιόδοξο μήνυμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση η ιδιαίτερη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 2.400 μονάδες ήταν ένα μήνυμα μάλλον ανησυχητικό, ωστόσο φαίνεται πως έτσι δοκιμάσθηκαν οι προθέσεις των εν δυνάμει πωλητών.

Πτωτική τάση

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ιδιαίτερα πτωτικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι το χαμηλό των 2.374,33 μονάδων. Πραγματοποιήθηκαν δύο ανοδικές αντιδράσεις, ωστόσο εκεί η αγορά αποδείχθηκε αδύναμη να συντηρήσει τις 2.400 μονάδες.

Έτσι ο δείκτης έκλεισε οριακά πάνω από τις 2.390 μονάδες στις 2.391,73 μονάδες με απώλειες 0,95%.

Το επόμενο σημείο στήριξης του δείκτη είναι οι 2.360 μονάδες.

Χθες, εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Αναπροσαρμογή συντάξεων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις, η θητεία του Δ.Σ. της Κεφαλαιαγοράς παρατάθηκε από τη λήξη της μέχρι τον διορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου, και για χρονικό διάστημα το οποίο δεν θα υπερβαίνει τους τρεις μήνες.

Τροπολογία παράτασης

Ο κ. Θωμαδάκης θα παραμείνει πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μετά την 3η Φεβρουαρίου για τους επόμενους 3 μήνες σύμφωνα με σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και έδωσε τέλος στο σήριαλ των τελευταίων ημερών.