You are here

Στις «ελληνικές καλένδες» το σχέδιο της ΤτΕ

23/08/2019 10:44

Στις «ελληνικές καλένδες» οδεύει το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την υποβοήθηση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων, μετά την επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει, σε αυτή τη φάση, μόνο την έγκριση του Asset Protection Scheme.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) τη νέα «βερσιόν» του ελληνικού Asset Protection Scheme. Το σχέδιο, που επεξεργάστηκε αρχικά το ΤΧΣ και εν συνεχεία η JP Morgan, προβλέπει παροχή κρατικής εγγύησης σε ομόλογα πρώτης διαβάθμισης (senior note) επιλεγμένων τιτλοποιήσεων.

Στον αντίποδα, δεν έχει προχωρήσει καμία ενέργεια για το σχέδιο της ΤτΕ, που παραμένει στα συρτάρια του ΥΠΟΙΚ. Πρόκειται για αθόρυβη αλλαγή στάσης, καθώς μια από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης αποτέλεσε η εξαγγελία, μέσω μάλιστα του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, για συνδυαστική αξιοποίηση των δύο σχεδίων.

Η αλλαγή αποδίδεται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, σε καθαρά εσωτερικούς παράγοντες, καθώς το κλίμα στις Βρυξέλλες ήταν και παραμένει θετικό για την προώθηση και των δύο σχεδίων υποβοήθησης της προσπάθειας των τραπεζών να μειώσουν γρήγορα τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά τους ανοίγματα (Non Performing Exposures- NPEs) σε μονοψήφια ποσοστά, ως το τέλος του 2021.

Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία αξιολόγηση της Κομισιόν ζητούσε από την κυβέρνηση και τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για την επεξεργασία, προώθηση και έγκριση των δύο σχεδίων, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξετασθούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές πολιτικής.

Μάλιστα, ανέφερε ότι πρέπει να διερευνηθεί η συμπληρωματικότητα, μεταξύ του Asset Protection Scheme (σχέδιο ΤΧΣ) και της ίδρυσης μιας εταιρείας διαχείρισης προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (Asset Management Company- ACM), που προωθεί το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ψέγοντας την προηγούμενη κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν λειτούργησε η σχετική ομάδα εργασίας.

Η επιβεβαίωση της θετικής στάσης των Θεσμών ήρθε από τον νέο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Andrea Enria. Ο διάδοχος της Ντ. Νουί, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, στις αρχές του Καλοκαιριού, σημείωσε ότι είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα του αποθέματος των NPEs, που πρέπει να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη μείωση τους σε επίπεδα κοντινά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Τάχθηκε, μάλιστα, σε προσωπικό επίπεδο, υπέρ της πρότασης της ΤτΕ, όπως αποκάλυψε η στήλη Στρατηγικός Επενδυτής. Η στάση του ερμηνεύτηκε ως ενθάρρυνση προώθησης και των δύο υφιστάμενων σχεδίων, εφόσον βέβαια αποδειχθούν συμπληρωτικά.

Καμία ενέργεια από το ΥΠΟΙΚ

Προς το παρόν, δεν έχει συσταθεί και λειτουργήσει ομάδα τεχνικής επεξεργασίας υπό το ΥΠΟΙΚ, η οποία θα ορίσει το πεδίο εφαρμογής των δύο προτεινόμενων σχεδίων, το πώς πληρούνται οι εποπτικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις, εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση και τηρούνται οι κανόνες απαγόρευσης κρατικής ενίσχυσης. Ούτε έχει υπολογισθεί ο αντίκτυπος του σχεδίου της ΤτΕ στους ισολογισμούς των τραπεζών και στο Δημόσιο.

Με βάση τα παραπάνω, τραπεζικά στελέχη θεωρούν βέβαιο ότι το σχέδιο της ΤτΕ μετατίθεται για το 2020, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται ότι οδεύει στις «ελληνικές καλένδες». Και αυτό διότι η επόμενη χρονιά περιλαμβάνει τη νέα άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), τόσο για τις συστημικές, όσο και για τις υπόλοιπες τράπεζες.

Επομένως, οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ανακοινώσει και δρομολογήσει τα σχέδιά τους για ταχύτερη μείωση των NPEs ως τις αρχές του 2020 προκειμένου να συνυπολογισθούν στην περιρρέουσα εποπτική προσέγγιση.

Ήδη, δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει ή προαναγγείλει σχεδιασμό, που δεν συνάδει με το σχέδιο της ΤτΕ.

Η Eurobank βρίσκεται σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την PIMCO για την τιτλοποίηση, μεταξύ άλλων, του συνόλου των καταγγελμένων και σε βαθιά καθυστέρηση δανείων της (7 δισ. ευρώ). Τιτλοποιεί, δηλαδή, όλα τα δάνεια που αποτελούν τη δυνητική «δεξαμενή» για την υλοποίηση του σχεδίου της ΤτΕ και επομένως δεν έχει πρακτικό λόγο να συμμετάσχει.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της Εθνικής δεν συμπεριέλαβε στο σχεδιασμό της για τη μείωση των NPEs κατά 14,3 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2022 -μελλοντική- χρήση του σχεδίου της ΤτΕ.

Εκ των πραγμάτων, το σχέδιο της ΤτΕ δεν θα συμπεριληφθεί ούτε στον σχεδιασμό της Alpha BankΑΛΦΑ 0,00%, ο οποίος θα δημοσιοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε η διοίκησή της. Άρα η έλλειψη ενεργειών, ως προς την προώθηση του σχεδίου της ΤτΕ, οδηγεί στην πρακτική ακύρωσή του καθώς εδράζεται στην -εθελοντική- συμμετοχή τραπεζών.

Πηγή: Euro2day