You are here

Στο 2,78% υποχώρησε το spread

28/01/2009 08:55
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου

Η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για περιφερειακά ομόλογα προκάλεσε χθες νέα πτώση στο spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό Bund.

Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων εξετάζεται σήμερα στις Βρυξέλλες, στην καθιερωμένη συνάντηση εκπροσώπων από 25 χώρες - εκδότες χρέους στην Ευρώπη, που φέτος αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό το πρίσμα των αυξημένων δανειακών αναγκών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά και των δυσκολιών για την άνετη κάλυψη τους.

Σε ειδική της έκθεση η Fitch Ratings εκτιμά τις φετινές δανειακές ανάγκες του Δημοσίου σε 46,5 δισ. ευρώ, ή 18,4% του ΑΕΠ, σε σύνολο περίπου 2 τρισ. ευρώ που θα είναι οι συνολικές δανειακές ανάγκες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αυξημένες κατά 45%.

Προβλέπει επίσης, δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2010, από 3,2% πέρσι, και δυναμική ανόδου στο δημόσιο χρέος, από 98,7% φέτος, σε 99,1% το 2010.

Οίκοι

Στον απόηχο των θετικών τοποθετήσεων ξένων οίκων, όπως της BlackRock και της JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα, το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, υποχώρησε χθες περαιτέρω από τα επίπεδα της Δευτέρας και κινήθηκε στην περιοχή του 2,78%.

Τη Δευτέρα αν και ενδοσυνεδριακά εκτινάχθηκε ακόμη και στο 3,06%, μετά τις θετικές εκτιμήσεις της BlackRock, του μεγαλύτερου money manager των ΗΠΑ, αλλά και της JP Morgan, υποχώρησε στην περιοχή του 2,85% - 2,90%.

Πτωτικά κινήθηκαν τα spread στα πενταετή αλλά και στα τριετή ομόλογα: Το spread του πενταετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,25%, προχθές ήταν 3,48%, ενώ το spread του τριετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 3%, στο 2,93%, από 3,09% προχθές.

Η BlackRock, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, φέρεται να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, όπως ισπανικά και πορτογαλικά, καθώς θεωρεί πως τα spread έχουν διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν JP Morgan και ING Group.

Fitch Ratings

Την ίδια ώρα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings εκτιμά ως υπερβολικούς τους φόβους για αδυναμία χρηματοδότησης των ελλειμμάτων στην Ευρώπη, αναμένει αύξηση 45% στις φετινές δανειακές ανάγκες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε περίπου 2 τρισ. ευρώ, και προειδοποιεί για τους αυξημένους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερβολική εξάρτηση των κυβερνήσεων από βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Ειδικά για την Ελλάδα προβλέπει ελλείμματα άνω του 3% την τριετία 2008 ? 2010, ανοδική δυναμική στο δημόσιο χρέος, στο 98,7% του ΑΕΠ φέτος, από 91,8% πέρσι και περαιτέρω άνοδο στο 99,1% το 2010. Όσον αφορά στις δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για φέτος τις προσδιορίζει στα 46,5 δισ. ευρώ, ή 18,4% του ΑΕΠ.


Διατίθενται από σήμερα «λαϊκά» ομόλογα
Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τετάρτη η διάθεση στο ευρύ επενδυτικό κοινό των πενταετών ομολόγων του Δημοσίου, που τιμολογήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ενώ την ίδια ώρα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας σημειώνει πως με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει απόφαση στο υπουργείο για εκτεταμένη χρήση των λαϊκών ομολόγων, όπως είχαν προωθηθεί επί υπουργίας του κ. Ν. Χριστοδουλάκη.

Τα ομόλογα έχουν αφορολόγητη απόδοση 5,5% εφόσον οι τίτλοι διακρατηθούν έως τη λήξη (20/8/2014). Η τιμή τους πρόκειται να καθοριστεί από τις τράπεζες που θα τα διαθέσουν.