You are here

Στο 4,1% φρέναρε ο πληθωρισμός τον Μάη

01/06/2023 12:08

Στο 4,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρας μας τον Μάιο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat). Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ήταν στο 4,5% σύμφωνα με τη Eurostat και στο 3,0% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Kατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, φτάνοντας στο 6,1% και  δίνοντας στήριξη στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λένε ότι που λένε ότι η ιστορική άνοδος των τιμών της ηπείρου εξασθενεί και ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορούν σύντομα να σταματήσουν. Τον Απρίλιο οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 7,0% στην ευρωζώνη μετά το +6,9% του Μαρτίου.

Σε χαμηλό έτους στη Γερμανία

Μεγαλύτερη πτώση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, καθώς οι τιμές στην ενέργεια και στα τρόφιμα συνέχισαν να κινούνται χαμηλότερα. 

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο έναντι ετήσιας ανόδου 7,2% τον Απρίλιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2022.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,5%. 

Σύμφωνα με το Marketwatch, η επιβράδυνση του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες ενισχύθηκαν 2,6% τον Μάιο, μετά από άνοδο 6,8% τον Απρίλιο. 

Σε χαμηλό ενός έτους και στη Γαλλία

Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ετήσιος πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατέβασε ταχύτητα στο 6% τον Μάιο από 6,9% τον Απρίλιο. Η ετήσια άνοδος των τιμών είναι μικρότερη από το 6,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Το αποτέλεσμα προέκυψε χάρη στην άμβλυνση της ανόδου των τιμών σε όλους τους τομείς, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Ο πληθωρισμός των βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών, τον οποίο παρακολουθούν έντονα τα στελέχη της ΕΚΤ, επιβραδύνθηκε επίσης στο 4,1% και στο 3%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.

Σε χαμηλό δύο ετών φρέναρε στην Ισπανία

Περισσότερο από το αναμενόμενο κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Ισπανία.

Τον Μάιο επιβραδύνθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση - είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Ιούλιο του 2021 - καθώς το κόστος των καυσίμων μειώθηκε και η αύξηση των τιμών των τροφίμων ήταν πιο μικρή. Το αποτέλεσμα έρχεται μετά τον πληθωρισμό 3,8% του Απριλίου. Είναι επίσης πολύ κάτω από τη μέση εκτίμηση οικονομολόγων για 3,3%.

Καλά τα νέα και για τον δομικό πληθωρισμό καθώς ο δείκτης που εξαιρεί το κόστος της ενέργειας και ορισμένων ειδών διατροφής μειώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα, αν και παρέμεινε ψηλά, στο 6,1%.

Έπεσε ο πληθωρισμός τροφίμων στη Βρετανία

Κατέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η ταχεία αύξηση των τιμών των τροφίμων μπορεί να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Σύμφωνα με τον Guardian, μετά από έναν χρόνο απότομων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων, η British Retail Consortium (BRC), μια επαγγελματική ένωση που εκπροσωπεί τους λιανεμπόρους του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός των τροφίμων υποχώρησε αυτόν τον μήνα από 15,7% σε 15,4%, παρόλο που η συνολική άνοδος των τιμών των καταστημάτων έφτασε σε νέο υψηλό.

Ο πληθωρισμός των φρέσκων τροφίμων, που έχει εκτοξευθεί μετά τις θεαματικές αυξήσεις στις τιμές των αλλαντικών, του γάλακτος, του τυριού και των αυγών, υποχώρησε στο 17,2% από 17,8%.

Πηγή: Euro2day