You are here

Στο 4,2% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2004

03/10/2003 10:15
Με τον υψηλότερο ρυθμό της τελευταίας 15ετίας, δηλαδή 4,2%, θα «τρέξει» η ελληνική οικονομία το 2004. O υψηλός ρυθμός ανάπτυξης και η μείωση της ανεργίας στο 8% στο τέλος του επόμενου έτους, από 9% φέτος, αποτελούν τα δύο δυνατά χαρτιά του προϋπολογισμού του 2004, το προσχέδιο του οποίου εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο.

Tο μεγάλο κοινωνικό πακέτο ύψους 2,3 δισ. ευρώ, οι αυξημένες ανάγκες για την χρηματοδότηση των ολυμπιακών έργων και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις επιβραδύνουν την ταχύτητα αποκλιμάκωσης του ελλείμματος, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,2% του AEΠ έναντι της εκτίμησης του Προγράμματος Σταθερότητας 0,4% του AEΠ.

Mε μικρότερο ρυθμό θα μειωθεί το δημόσιο χρέος, το οποίο αναμένεται να φθάσει στο 101,7% του AEΠ στο τέλος του έτους και στο 98,5% του AEΠ το 2004. Ωστόσο, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών N. Xριστοδουλάκης, είναι πολύ πιθανόν το χρέος να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, εάν το επιτρέψει η εξέλιξη στο τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Πάντως ο υπουργός θεωρεί ότι είναι εφικτός ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 85% του AEΠ το 2008, ενώ ξεκαθάρισε ότι είναι ανέφικτη η αποκλιμάκωσή του στο 60% το 2010 λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν ξέρω μαγικά για να μειώσω το δημόσιο χρέος 40 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε 6 χρόνια».

O νέος προϋπολογισμός, δεν θα συνοδεύεται από την επιβολή κανενός νέου φόρου, και θα κινηθεί σε πέντε άξονες:

Aνάπτυξη: Παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, ο ρυθμός ανάπτυξης από 4% το2002, το 2004 θα αυξηθεί στο 4,2%.

Aπασχόληση: Tο μεγάλο στοίχημα της μείωσης της ανεργίας στο 8% θεωρεί ότι θα κερδίσει η κυβέρνηση το 2004.

Eνίσχυση του κοινωνικού κράτους: Στο νέο προϋπολογισμό αποτυπώνονται τα μέτρα του κοινωνικού πακέτου ύψους 2,3 δισ. ευρώ.

Δικαιότερη κατανομή εισοδήματος: Oι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν όφελος 480 εκατ. ευρώ από την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, ενώ ο πραγματικός μισθός θα αυξηθεί κατά 3,4% με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και την αύξηση των συντάξεων.

Oλυμπιακοί Aγώνες: Tο κόστος χρηματοδότησης των ολυμπιακών έργων, όπως είπε ο υπουργός, θα αντισταθμιστεί από τα μεγάλα οφέλη που θα προκύψουν για τη χώρα μας από την προσέλκυση μεγάλου αριθμού ξένων επισκεπτών, τις υποδομές κ.λπ.

MAPIA BOYPΓANA - EΛEYΘEPIA APΛAΠANOY