You are here

Στο 50% η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών

23/03/2004 10:51
Ενιαία έκπτωση -50%- στις εργοδοτικές εισφορές που αναλογούν για κάθε πρόσληψη άνεργου νέου, άνεργης μητέρας και άνεργου ηλικίας άνω των 55 ετών θα καθιερώσει, ως κίνητρο, το υπουργείο Απασχόλησης.

Την τροποποίηση των σχετικών κινήτρων (που πριν από τις εκλογές είχε ψηφίσει στη Βουλή η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν πιο «ισχυρά») προανήγγειλε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Παν. Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός, παρουσιάζοντας χθες στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης, ανακοίνωσε τη μείωση κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών:

Για 2 έτη, για όσες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν άνεργους νέους (αντί του 1 έτους που προβλέπει ο νόμος).

Για 1 έτος για κάθε παιδί άνεργης μητέρας (ο ισχύον νόμος προβλέπει 100% επιδότηση της εισφοράς εφόσον προσλαμβάνεται μητέρα με τουλάχιστον 2 τέκνα).

Για 2 έτη (σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ) εφόσον προσλαμβάνεται άνεργος ηλικίας άνω των 55 ετών (ο ισχύον νόμος δεν θέτει κανέναν χρονικό περιορισμό στην επιδότηση).

Ο Π. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε, ακόμη, την προώθηση της μερικής απασχόλησης (χωρίς, όπως είπε, να αλλάζει ο στόχος, που είναι η τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης), την αναβάθμιση του ΟΑΕΔ, την χαρτογράφηση των αναγκών της αγοράς για νέες ειδικότητες, τη δημιουργία Κέντρου Παρακολούθησης και Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων, την εξυγίανση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και την αξιολόγησή τους με βάση τον αριθμό των θέσεων εργασίας που εξασφαλίζουν για τους καταρτιζόμενους καθώς και την αναδιοργάνωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (πλήρη μηχανογράφηση για την παρακολούθηση των εργατικών διαφορών και των ατυχημάτων). Τέλος, τη φορολογική ελάφρυνση των οικογενειών που έχουν άνεργα τέκνα (θα θεωρούνται ως προστατευόμενα μέλη για άλλη μια διετία εφόσον έχουν κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ).

Συντάξεις Ο Π. Παναγιωτόπουλος, διευκρινίζοντας πως «δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το ύψος των εισφορών και δεν θα θιγεί το εφάπαξ», εξήγγειλε επιτάχυνση στην έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης, συνέχιση των ενοποιήσεων Ταμείων, πάταξη της εισφοροδιαφυγής, θωράκιση των αναπηρικών συντάξεων, βελτίωση του πλαισίου των συντάξεων επαγγελματικών ταμείων, τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου Κοινωνικής Μέριμνας (που θα χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό) και μιας ειδικής γραμματείας κοινωνικής ένταξης για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.