You are here

Στο ΙΚΑ θα πωληθεί το 2% της Εθνικής

12/12/2003 10:25
Στο ΙΚΑ θα πουλήσει το Ελληνικό Δημόσιο ποσοστό έως 2% της Εθνικής Τράπεζας.

Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΤΕ εκτιμούν παράλληλα ότι η διάθεση του ποσοστού έως 2% θα γίνει το συντομότερο δυνατό, συμπίπτοντας με πηγές του υπουργείου Οικονομίας που εκτιμούν ότι η πώληση θα γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου, το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου.

Επιχειρηματική αποστολή

Χθες, ο διοικητής της ΕΤΕ, κ. Καρατζάς, ο οποίος ηγήθηκε πολυπληθούς αποστολής Ελλήνων επιχειρηματιών και δημοσιογράφων στο Βουκουρέστι, στο πλαίσιο της εξαγοράς της Βanca Roumaneasca, είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υποβληθεί πρόταση για την απόκτηση του υπόλοιπου 18,5% της Βanca Romaneasca, προκειμένου να αποκτήσει η ΕΤΕ το 100% της τράπεζας. «Αυτή τη στιγμή, τόνισε ο διοικητής της ΕΤΕ, «είμαστε η ισχυρότερη περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια, με 400 εκατ. ευρώ επενδυμένα κεφάλαια, και ενεργητικό 2 δισ. ευρώ, με σύνολο 230 υποκαταστημάτων». Υπογράμμισε δε ότι «ασφαλώς και θα προωθηθούμε στις λίγες περιοχές που ακόμα δεν έχουμε πάει και οι οποίες είναι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία και Σλοβενία».

Υψηλοί ρυθμοί αύξησης κερδών

Όπως είπε ο υποδιοικητής της ΕΤΕ Απόστολος Ταμβακάκης, οι ρυθμοί αύξησης των κερδών στα Βαλκάνια είναι πολύ υψηλοί -περισσότερο από το 35% ετησίως- και εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν τουλάχιστον για τα επόμενα 3 - 5 χρόνια. Η Βanca Romaneasca διαθέτει ήδη δίκτυο 25 καταστημάτων σε όλη τη Ρουμανία και εξειδικεύεται στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πρόκειται με τη συνδρομή της ΕΤΕ να αναπτύξει το σύνολο των καταστημάτων της στα 40, με ιδιαίτερη έμφαση στη λιανική τραπεζική.

Για την ανάπτυξη της ΕΤΕ στη ρουμανική αγορά, έχουμε 12ετές «business plan», επισήμανε ο υποδιοικητής της ΕΤΕ Απόστολος Ταμβακάκης, το οποίο σημείωσε «θα καταθέσουμε στις κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών».

Από την πλευρά του ο διοικητής της ΕΤΕ υπογράμμισε ότι η επένδυση στη Ρουμανία δεν είναι ευκαιριακή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πιστεύουμε στις δυνατότητες της ρουμανικής οικονομίας, ήρθαμε εδώ για να μείνουμε».

Ικανοποιητική η κερδοφορία

Ικανοποιητική εκτίμησε πως θα είναι η κερδοφορία της Εθνικής για το σύνολο της χρήσης 2003, ο διοικητής του Ομίλου, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει παραπάνω λεπτομέρειες. Ο κ. Καρατζάς είπε ωστόσο ότι η τράπεζα θα έχει μια πλήρη εικόνα για την κερδοφορία του 2003 μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.