You are here

Στο μικροσκόπιο των ξένων η κυβέρνηση

25/06/2013 08:09
H παράμετρος πολιτικός κίνδυνος, η οποία έδειχνε υποτιμημένη όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, φαίνεται τώρα να είναι εξαιρετικά ουσιαστική στους σχεδιασμούς των ξένων οι οποίοι αναμένουν πριν επανακαθορίσουν τη στάση τους σε σχέση με Ελλάδα να καταλήξουν σε όσο το δυνατόν ασφαλέστερα συμπεράσματα όσον αφορά το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα ακολουθηθεί.

Οι τράπεζες καθώς ολοκληρώνουν τις αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου, -σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank- ετοιμάζονται για νέες δικές τους εκδόσεις τι οποίες και θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Κάποιες από αυτές είχαν τοποθετήσει τους σχεδιασμούς τους τον Ιούλιο.

Ωστόσο, οι σύμβουλοι των εκδόσεων αυτών θέλουν να περιμένουν και να αποτιμήσουν πλέον το νέο σκηνικό, κάτι το οποίο τοποθετεί χρονικά κάποιες από τις εκδόσεις πιθανότατα τον Σεπτέμβριο αφού τον Αύγουστο είναι ούτως ή άλλως κλειστές οι αγορές.

Σε όλες τις συναντήσεις τις οποίες πραγματοποίησαν οι ξένοι επενδυτές το προηγούμενο διάστημα τόσο με τράπεζες όσο και με ελληνικές εταιρείες εξέφραζαν μία μικρή ανησυχία ως προς τον παράγοντα πολιτικό κίνδυνο τον οποίο ωστόσο, τον είχαν χαμηλά στην ατζέντα τους.

Το στοιχείο αυτό άλλαξε και είναι πράγματι σοβαρή παράμετρος για την τοποθέτηση κεφαλαίων στην ελληνική αγορά. Βεβαίως οι εξελίξεις και η αποφυγή εκλογών είναι απολύτως θετικά στοιχεία για τη συνέχιση του ενδιαφέροντος των ξένων θεσμικών επενδυτών. Ωστόσο, η παράμετρος πολιτική συνοχή της κυβέρνησης πρέπει κατά τους ξένους να δοκιμαστεί, πριν υπάρξει ουσιαστική άποψη από την πλευρά τους.

Το ίδιο αυτό σκηνικό αποτυπώθηκε και στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο σημείωσε απώλειες πάνω από 7% για τον Γενικό Δείκτη την εβδομάδα που πέρασε, ενώ η πτώση του δείκτη υπολογίζεται σε 28% από τα πρόσφατα υψηλά του που ήταν το Μάιο οι 1.160 μονάδες.

Όπως παρατηρούν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες η εικόνα στην αγορά παραμένει ασαφής. Θετικό στοιχείο παραμένει η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που αποτελεί αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για κάθε περαιτέρω ενέργεια. Ωστόσο, η ανακεφαλαιοποίηση από μόνη της δεν είναι ικανή για να λειτουργήσει ξανά η ελληνική οικονομία που διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης.

Όλα τα μεγάλα funds του εξωτερικού έβλεπαν και εξακολουθούν να βλέπουν Ελλάδα ακόμη και εκείνα που μέχρι στιγμής δεν έχουν επενδύσει. Μάλιστα το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο πρόσφατα τοποθετήθηκε στις αναδυόμενες αγορές από τις ανεπτυγμένες, μάλλον θετικά επέδρασε στην ψυχολογία των επενδυτών. Ωστόσο, οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα και σίγουρα δεν τους αρκεί πως το ενδεχόμενο αυτό απομακρύνθηκε προς το παρόν. Τώρα επιθυμούν να δουν πόσο έχει αυτό το ενδεχόμενο απομακρυνθεί ή κατά πόσο είναι ορατό ένα εκλογικό σενάριο σε κάποιους μήνες από τώρα. Οι ξένοι επενδυτές στην παρούσα φάση ενδιαφέρονται για τη δημοσιονομική πειθαρχία της χώρας όπως επίσης δημιουργούν δείκτες στάθμισης του κινδύνου της Ελλάδας με τους υψηλούς κινδύνους τους οποίου ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.

Fed - ρευστότητα

Οι αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα αντίξοο διεθνές περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής Fed, Μπεν Μπερνάνκι για σταδιακό περιορισμό της παροχής ρευστότητας στο σύστημα, που δημιούργησε από την περασμένη Πέμπτη σημαντικούς κραδασμούς τόσο στα χρηματιστήρια όσο και στα εμπορεύματα και στα ομόλογα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η Eurobank σε έκθεσή της η μείωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω:

Της αποφυγής της μεταρρυθμιστικής κόπωσης.

Της επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας.

Του επανασχεδιασμού του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του στόχου των 2,1 δισ. ευρώ για το 2013.