You are here

Στο στόχαστρο της Κομισιόν η Ελλάδα

05/06/2010 08:08
Βρυξέλλες, Γιώργος Δαρατος

Με στόχο να επωφελούνται πλήρως οι Ευρωπαίοι πολίτες από την ενιαία εσωτερική αγορά, η Κομισιόν έστειλε αιτιολογημένη γνώμη-προτελευταίο στάδιο πριν από την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- στην Ελλάδα και σε άλλες πέντε χώρες μέλη ζητώντας τους την πλήρη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας της σχετικής με τις πληρωμές. Στόχος της οδηγίας είναι όλες οι ηλεκτρονικές πληρωμές να ολοκληρώνονται μέσα σε μια ημέρα και να διασφαλίζεται η ίδια ταχύτητα πληρωμών που ισχύει στο εσωτερικό μιας χώρας με τις διασυνοριακές πληρωμές.

Εφαρμογή

Αιτιολογημένη γνώμη έστειλε επίσης η Κομισιόν στην Ελλάδα και σε άλλες τρεις χώρες, επειδή δεν έχουν εφαρμόσει πλήρως την κοινοτική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων. Αποτέλεσμα της μη πλήρους εφαρμογής είναι ο περιορισμός της δυνατότητας καταγγελίας από ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες μιας δημόσιας σύμβασης που θεωρούν ότι έγινε με παράνομο τρόπο και δεν επιλέχθηκε αυτός που υπέβαλε την καλύτερη προσφορά ή οι συνθήκες προκήρυξης ενός δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού δεν ήσαν οι ακριβώς προβλεπόμενες από την κοινοτική νομοθεσία, προκειμένου να επιλέγεται κάθε φορά η εταιρεία που έχει υποβάλει την καλύτερη προσφορά.

Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της δύο μήνες για να συμπληρώσει τη σχετική εσωτερική νομοθεσία της, ειδάλλως η Κομισιόν θα προσφύγει εναντίον της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.