You are here

Στο Βερολίνο η συζήτηση νέας στήριξης για Ελλάδα

11/05/2011 13:52
Η ελληνική οικονομία και το ενδεχόμενο παροχής νέας στήριξης από τις χώρες της ευρωζώνης, προκειμένου να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του 2012, θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν στο Βερολίνο με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σήμερα και ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει αύριο το βράδυ.

Όπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι συναντήσεις αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές, αφενός μεν γιατί η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμη τη στάση που θα κρατήσει στο θέμα αυτό, και αφετέρου γιατί η Κομισιόν θα κάνει την πρόταση εφόσον υπάρχει νέα στήριξη και ο κ. Βαν Ρόμπει θα δρομολογήσει την υιοθέτησή της στη Σύνοδο Κορυφής (24 Ιουνίου).

Χθες η κα Μέρκελ δήλωσε ότι η γερμανική θέση θα καθοριστεί με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα. Όπως επισήμανε χθες ο Επίτροπος Ολι Ρεν, η τρόικα θα υποβάλει την έκθεσή της για την πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομική προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, καθώς την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, στα μέσα της επόμενης βδομάδας.

Στο μεταξύ, η Γαλλίδα Υπουργός Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», αποκλείει οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ χαρακτηρίζει δύσκολη την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό εντός του 2012.

Διευκρινίζει ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση σχετικά με μια νέα στήριξη της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση οφείλει κατά κύριο λόγο να αξιοποιήσει πρωτίστως τις εθνικές δυνατότητες που υπάρχουν, κυρίως υλοποιώντας κατά προτεραιότητα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.