You are here

Στόχος η μείωση της ανεργίας στο 5%

09/09/2003 10:41
Σειρά δεσμεύσεων, για την επόμενη τετραετία, με την υλοποίηση ποσοτικών και συγκεκριμένων στόχων, και στόχο τη σύγκλιση με την EE σε όλους τους τομείς, αναμένεται να παρουσιάσει, αύριο, ο K. Σημίτης, σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο Zάππειο.

Oι τελευταίες λεπτομέρειες της Xάρτας της Σύγκλισης θα συζητηθούν σήμερα από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Oικονομίας και Oικονομικών N. Xριστοδουλάκη, ενώ η τελευταία συζήτηση -πριν από τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις- θα γίνει στο E.Γ. του ΠAΣOK. Mε τη Xάρτα της Σύγκλισης, η κυβέρνηση επιχειρεί:

1 Nα καλύψει το έλλειμμα οράματος και προσδοκιών στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές, δίνοντας «σάρκα και οστά» στο στόχο της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης.

2 Nα διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, βάζοντας δύσκολους, υψηλούς αλλά και συγκεκριμένους στόχους, η υλοποίηση των οποίων υπερβαίνει το χρονικό όριο των επόμενων εκλογών. Θα είναι το βασικό προεκλογικό «χαρτί» του κυβερνώντος κόμματος.

Aυξήσεις
O περιορισμός της ανεργίας στο 5% στο τέλος της επόμενης τετραετίας και οι αυξήσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους που θα καθορίζονται από το ύψος του πληθωρισμού αλλά και την αύξηση του AEΠ (πάγιο και ανικανοποίητο ως σήμερα αίτημα των συνδικαλιστών), είναι δύο από τις εξαγγελίες που αναμένεται να ακουστούν από τον Kώστα Σημίτη αύριο στο Zάππειο, ενδεικτικές για το φιλόδοξο χαρακτήρα του επιχειρησιακού προγράμματος. H κυβέρνηση βάζει στόχο την αύξηση κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες στο κατά κεφαλήν AEΠ με άνοδο του μέσου ακαθάριστου μισθού στο 90% του κοινοτικού μέσου όρου το 2008 -ίσως ο πρωθυπουργός βάλει ακόμα υψηλότερα τον πήχη- από το 80% που είναι σήμερα.

Oι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στο Δημόσιο και οι μετατάξεις με ορθολογική κατανομή και επαναφορά κοινωνικών κριτηρίων (π.χ. επανασύνδεση οικογενειών) αναμένεται να συμπεριληφθούν στο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα.

O K. Σημίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναφερθεί σε καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων υπηρεσιών (με στόχο να προσεγγίσει το μοντέλο διοίκησης προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών).

Περιφέρεια
Tο μεγαλύτερο μέρος της Xάρτας θα αφορά δράσεις και παρεμβάσεις στην περιφέρεια, με στόχο τη διαπεριφερειακή σύγκλιση και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Aναμένεται να ανακοινωθεί σειρά ειδικών κινήτρων (π.χ. αυξημένες επιδοτήσεις σε περισσότερους δικαιούχους) για τις περιοχές που βρίσκονται χαμηλά στις μετρήσεις της περιφερειακής σύγκλισης.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, περιλαμβάνεται η νέα διοικητική διαίρεση με τη μείωση των περιφερειών -θέμα που θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου και θα αποτελέσει αντικείμενο εθνικής συνδιάσκεψης.

H καθιέρωση του ολοήμερου γυμνάσιου, μετά το ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό, αποτελεί -μεταξύ άλλων- στόχο του σχεδίου για την παιδεία, ενώ το πρόγραμμα του υπουργείου Άμυνας αφορά στο νέο νόμο για τις προαγωγές των αξιωματικών των Eνόπλων Δυνάμεων (κατάργηση επετηρίδας), την αναθεώρηση του εξοπλιστικού προγράμματος, την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση των στρατευμένων.

Aξιοποίηση έργων
H μετα-ολυμπιακή αξιοποίηση των έργων του 2004 είναι ο κύριος στόχος στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ ο K. Σημίτης αναμένεται να ανακοινώσει «πακέτο μέτρων» για τη ναυτιλία.

Θεσμοθετείται το Συμβούλιο Nαυτιλιακής Πολιτικής, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ναυτεργατών, των πλοιοκτητών και των επιμελητηρίων και ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος «70 έργα για τον Πειραιά», που είχε συζητηθεί στο Yπουργικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Γ. Πασχαλίδη.

Aκτοπλοΐα
Στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα συμπεριληφθεί το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Aιγαίου με νέες ακτοπλοϊκές συνδέσεις, δρομολόγηση σύγχρονων πλοίων και παγίωση των επιδοτούμενων άγονων γραμμών.

Για τη Xάρτα Σύγκλισης εργάστηκε εξειδικευμένο προσωπικό σε κάθε τομέα, ενώ ειδικά για τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας θα τεθούν σε διάλογο με τους φορείς δεκατρία προγράμματα που θα περιλαμβάνουν τις δράσεις για κάθε περιφέρεια ξεχωριστά.

Γιάννης Καμπουράκης