You are here

Στον απόηχο μιας τηλεμαχίας που 'όλοι θέλουν να ξεχάσουν', όπως δηλώνουν

10/09/2015 11:06
Πολιτικοί και δημοσιογράφοι – οι δύο «πρωταγωνιστές» της χθεσινοβραδινής προεκλογικής τηλεμαχίας μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων – συμφώνησαν τουλάχιστον σε ένα πράγμα: Ό,τι ο τηλεοπτικός διάλογος, διάλογος δεν ήταν.

Αυτό εξάλλου τόνισε εξερχόμενος μετά τα μεσάνυχτα από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, που συνδυάζει και τις δύο ιδιότητες – του πολιτικού και του δημοσιογράφου.

«Συμπαρίσταμαι στους Έλληνες πολίτες που νομίζω πως παρακολούθησαν μια κουβέντα που δεν είχε πολύ ενδιαφέρον. Δεν κρατήθηκε το ενδιαφέρον του κόσμου. Θα ήταν καλύτερο να είχαν γίνει αποδεκτές οι προτάσεις του Κινήματός μας και να είχαμε σε όλα τα θέματα μια συζήτηση του ενός πολιτικού αρχηγού μ` έναν άλλον πολιτικό αρχηγό. Δεν νομίζω ότι έγινε κανείς σοφότερος από το ντιμπέιτ αυτό», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ στενός συνεργάτης του παρατηρούσε ότι ήταν ένα ντιμπέϊτ που "μάλλον όλοι θα θέλουν να ξεχαστεί γρήγορα".

Και τα ΜΜΕ κινήθηκαν σήμερα, επομένη της τηλεμαχίας, στο ίδιο πνεύμα.

Η «Καθημερινή» Αθηνών, μιλάει για «Τρεις ώρες χωρίς απαντήσεις».

«Μια τηλεμαχία που έγινε γιατί έπρεπε να γίνει», σημειώνει ο πολιτικός συντάκτης της «Ναυτεμπορικής», Δημήτρης Χατζηνικόλας.

Το «Βήμα» χαρακτηρίζει άνευρο το ντιμπέϊτ, και συμπεραίνει ποδοσφαιρικά ότι «οι πολιτικοί αρχηγοί έπαιξαν άμυνα για να αποφύγουν το αυτογκολ».

Το «Έθνος», σε πρωτοσέλιδο τίτλο του, αναφέρει «Ουδέν νεώτερον από το ντιμπέϊτ των αρχηγών», και παρομοίως εκτιμά πως όλοι οι ηγέτες των κομμάτων τήρησαν «γραμμή άμυνας για να αποφύγουν το λάθος».

Τελικά, σχεδόν όλα τα μη κομματικά μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, φαίνεται να συμφωνούν πως κανείς από τους 7 πολιτικούς αρχηγούς «δεν έκανε το μεγάλο λάθος», κανείς δεν έδειξε με τις απαντήσεις του «να ξεχωρίζει από τους άλλους», πως «δεν πρόσφερε κάποιος απ’ όλους κάτι παραπάνω στην ενημέρωση των πολιτών», και τέλος «δεν ακούστηκε έστω μια πρόταση για την επόμενη ημέρα».

Για την ουσία, επισημαίνουν οι δημοσιογραφικοί αναλυτές, όσοι ανέμεναν μια τηλεμαχία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την επόμενη Δευτέρα, ενώ τονίζεται ταυτόχρονα πως οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στη διακομματική επιτροπή, που συνεδριάζει από σήμερα, «θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τη χαλάρωση των όρων και των κανόνων διεξαγωγής της τηλεμαχίας».

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, που συσκέπτονται από το πρωί σήμερα στην Κουμουνδούρου για να εκτιμήσουν το χθεσινό ντιμπέϊτ και να προετοιμαστούν για το επόμενο, εκτιμούν ότι η αποφυγή των λαθών στη χθεσινοβραδινή τηλεμαχία «απλά συντηρεί τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ», και στοχεύουν στο άνοιγμα της ψαλίδας και τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του κόμματος μέσα από μία μετωπική σύγκρουση στη “μονομαχία” της Δευτέρας που αναμένεται άκρως πολωτική.

Ο τέως πρωθυπουργός έδωσε και χθες ιδιαίτερη έμφαση στο κεντρικό πολιτικό δίλημμα που θέτει σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ότι «είναι στο χέρι μας, να ξεμπερδεύουμε με το παλιό και να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω».

Αναφέρθηκε στις προσπάθειές του να επιτευχθεί συμφωνία, στο δημοψήφισμα με το οποίο όπως είπε «βάλαμε τον λαό στο τραπέζι» και τόνισε ότι στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου «είναι ανάγκη να ξεμπερδεύουμε το παλιό καθεστώς, την διαπλοκή και την διαφθορά».

Παραδέχτηκε ο κ. Τσίπρας ότι η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να υλοποιήσει «μέρος των δεσμεύσεών μας», και υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια πραγματικότητα. Επέκρινε την ΝΔ για αυτό, λέγοντας ότι ενώ «αναφορά στο χρέος υπάρχει στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής, στην έκθεση του ΔΝΤ, σε δηλώσεις του κ. Ντράγκι, σε ανάλυση της Επιτροπής, και εμείς ετοιμαζόμαστε για αυτό, την στιγμή που η ΝΔ λέει ότι δεν υπάρχει θέμα».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία επεδίωξε να πράξει πολλά ως κυβέρνηση, αλλά δεν είχε την αυτοδυναμία και δεν ολοκλήρωσε την τετραετία. «Όταν το 2015 παραδώσαμε τη χώρα, η οικονομία ήταν καλύτερη από ό,τι τώρα. Αν είχαμε τετραετή θητεία, θα είχαμε ολοκληρώσει όλα όσα είπαμε. Γι` αυτό ξαναζητάμε την ψήφο των πολιτών», είπε. «Εμείς φέραμε επενδύσεις, ο κ. Τσίπρας τις έδιωξε. Πώς θα δημιουργηθούν δουλειές;», διερωτήθηκε, αλλά το ντιμπέϊτ δεν επέτρεπε στη φάση των θεματικών κύκλων, διάλογο μεταξύ των πολιτικών.

Τέτοια δυνατότητα υπήρχε στον 7ο, «ελεύθερο κύκλο», όπου μπορούσε ένας πολιτικός αρχηγός να υποβάλει ερώτηση σε όποιον άλλον από τους αρχηγούς επιθυμούσε. Δεν το έκανε ούτε ένας. Αρκέστηκε ο καθένας σε με γενική τοποθέτησή του.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, απαντώντας σε ερώτηση για την Παιδεία, είπε ότι το Ποτάμι ζητά να καταργηθούν οι κομματικές νεολαίες στα πανεπιστήμια, να υπάρχει διάλογος με τους φοιτητές, αλλά όχι κάτω από τη σημαία του κόμματος, κι έχουμε αρνηθεί, πρόσθεσε, παρ’ ότι νεανικό κόμμα, να ιδρύσουμε Νεολαία στα πανεπιστήμια.

Για τον Δημόσιο, δε Τομέα, ο κ. Θεοδωράκης είπε πως ενώ τα άλλα κόμματα φοβούνται την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, «εμείς θα την επιβάλουμε».

«Ο ελληνικός λαός τα δοκίμασε όλα, όλες τις συγκυβερνήσεις. Μαζί ψήφισαν όλα τα μνημόνια. Ο λαός πρέπει να σκεφτεί ότι υπάρχει μία άλλη λύση. Η λύση είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ. Απευθύνομαι σε όσους μας ακούνε. Υπάρχουν ανάγκες σε υποδομές, αλλά και χιλιάδες άνεργοι μηχανικοί», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που, έστω και ακροθιγώς αναφέρθηκε στην Κύπρο. Η ερώτηση που του υποβλήθηκε ήταν «γιατί εξαιρείτε τη Ρωσία από τη λυκοσυμμαχία των μεγάλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ; Η κριτική σας στην προσάρτηση της Κριμαίας ήταν πολύ ήπια». Και απάντησε:

«Όσο είμαστε στο ΝΑΤΟ, μόνο δυστυχία στα εθνικά θέματα έχουμε δει. Από το Κυπριακό, τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, τη συμμετοχή μας σε ασκήσεις. Σε αυτή τη συμμαχία δεν έχουμε τίποτα καλό να δούμε».

Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στo ενάμιση λεπτό του «κλεισίματός» του, υπογράμμισε:

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πέντε μνημονιακά κόμματα. Η Λαϊκή Ενότητα διαθέτει τη μοναδική, δημοκρατική διέξοδο. Χρειαζόμαστε ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο. Περιθώριο συνεργασιών υπάρχει μόνο μεταξύ των μνημονιακών και νεο-μνημονιακών δυνάμεων. Η μόνη δύναμη που παρουσιάζει μία εναλλακτική λύση, είναι η Λαϊκή Ενότητα. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον κ. Κουτσούμπα. Πρέπει οι αριστερές, αντιμνημονιακές δυνάμεις να ενωθούν, να σπάσουμε αυτό το μνημονιακό μέτωπο. Εμείς με μνημονιακές δυνάμεις δεν πρόκειται να συνεργαστούμε. Έχουμε πόλεμο με το μνημόνιο».

Επ’ αυτού, ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, και συμμέτοχος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Καμμένος, τόνισε:

«Οι ΑΝΕΛ είναι κίνημα που γεννήθηκε μέσα από τα μνημόνια. Στηρίξαμε μία κυβέρνηση της Αριστεράς. Διαγράφηκαν δάνεια που δεν έπρεπε. Οι εργαζόμενοι έχασαν μεγάλο μέρος από το εισόδημά τους. Δεν είμαστε ευτυχείς που υπογράψαμε μία συμφωνία που περιέχει τον ΕΝΦΙΑ. Υπόκειται όμως στο ευρωπαϊκό δίκαιο, εμπεριέχει ελπίδα για το αύριο».

«Το μνημόνιο - αντιμνημόνιο ανήκει στο παρελθόν. Καλώ την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να σκίσουν τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό. Χρειαζόμαστε συνεργασίες για να γυρίσει η χώρα. Η χώρα θέλει κυβέρνηση τετραετίας. Ζητώ την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, ξέρω να κάνω σκληρές διαπραγματεύσεις. Μπορώ να διασφαλίσω ότι η χώρα θα έχει μία κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», είπε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Η τηλεμαχία έγινε σε στούντιο της ΕΡΤ, κάτω από αυστηρούς, προσυμφωνημένους όρους ως προς τη διαδικασία, ακόμα και την τηλεσκηνοθεσία – για παράδειγμα: ο τηλεοπτικός φακός ήταν σχεδόν στατικός και εστιασμένος μόνο στο πρόσωπο του ομιλούντος. Δεν μπορούσε να καταγράψει αντιδράσεις των υπολοίπων.

Διήρκεσε τρεις ώρες και μεταδόθηκε διακαναλικά από εθνικά και περιφερειακά δίκτυα.

Τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, θα «μονομαχήσουν» τηλεοπτικά οι αρχηγοί των δύο πρώτων κομμάτων, Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης.