You are here

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Α. Λοβέρδος για το Ασφαλιστικό

18/06/2010 08:52
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνει για το Ασφαλιστικό το μεσημέρι ο Ανδ. Λοβέρδος και παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή. Η ηγεσία του υπουργείου εξασφάλισε την έγκριση των επιτηρητών της τρόικας για τις προωθούμενες αλλαγές, αφού αυτές κρίθηκαν ότι κινούνται στα πλαίσια του μνημονίου που έχει συμφωνηθεί. ¨

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά πέτυχε να μην συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της σύνταξης οι επικουρικές συντάξεις. Ετσι η βασική σύνταξη μαζί με την ανταποδοτική στα 40 χρόνια ασφάλισης θα δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 63 με 64%.

Για τις επικουρικές συντάξεις και το εάν και κατά πόσο θα αναπροσαρμόζονται θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα αναλογιστικών μελετών που θα γίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στην συνταξιοδότηση με 40 έτη προϋπηρεσία η οποία θα αντικαταστήσει την 37ετία θα συνυπολογίζονται και πλασματικά χρόνια ασφάλισης.

Το νομοσχέδιο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα και θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιουνίου.

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Απεργία στις 29/6

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για τις 29 Ιουνίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Οι δύο ανώτατες συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιδρούν στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για ασφαλιστικό και εργασιακά.

Αλλαγές στα εργασιακά
Για Προεδρικό Διάταγμα που παραβιάζει ωμά το Σύνταγμα, καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Η Συνομοσπονδία πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να ανατρέψει αυτό το σχέδιο.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε στους κοινωνικούς εταίρους το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για το Π.Δ. που αφορά στην αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και στη μείωση των αποζημιώσεων.

Συγκεκριμένα, για τις απολύσεις το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει:

για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα

για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα

για τις αποζημιώσεις η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση από ένα μήνα έως τέσσερις το πολύ της περιόδου προειδοποίησης πριν την απομάκρυνση ενός υπαλλήλου. Σήμερα, εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο εγγράφως τόσους μήνες όσο τα μηνιάτικα που δικαιούται ως αποζημίωση, τότε το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στο μισό. Με την πρόταση του υπουργείου, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση θα μειώνεται έως και 50%, αφού ο εργοδότης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει χρήση του λιγοστού χρόνου προειδοποίησης, κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθιερώνονται όροι απασχόλησης και αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται να έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

Σημειώνεται, ότι για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισ8ίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αντιδράσεις

Το Προεδρικό διάταγμα είναι ένα από τα στοιχεία που καταδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι κυριολεκτικά αδίστακτοι, είναι οι νεκροθάφτες των όποιων κατακτήσεων της εργατικής τάξης έχουν απομείνει, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στα εργασιακά που παραχώρησε το πρωί.

«Οδεύουμε σε ένα εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα στον 21ο αιώνα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Κάλεσμα στον Προέδρο της Δημοκρατίας να «αναπέμψει το Προεδρικό Διάταγμα» απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ωμή θεσμική εκτροπή, αντίστοιχη της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί από τη μεταπολίτευση και μετά».

«Δρόμους αδιεξόδου δημιουργούν οι άκρως επώδυνες, επικίνδυνες, με πρωτοφανείς ενέργειες για κοινοβουλευτική δημοκρατία από την Κυβέρνηση του (ΠΑ)ΣΟΚ κατά των εργασιακών σχέσεων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ και προσθέτει:

«Ήρθε η ώρα ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού κατά των αντεργατικών, αντικοινωνικών, αντισυνταγματικών και παρανόμων ενεργειών της κυβέρνησης. Οι άλλοτε κατακτητές και σήμερα συνεταιράκια της Κυβέρνησης συνεχίζουν ενορχηστρωμένα τη δράση τους. Οι θεσμοί της πολιτείας και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη πιστεύουμε ότι θα μας δικαιώσει στο χρόνο».

«Η εργοδοτική κοινότητα δεν ζήτησε και δεν επιχαίρει για το νέο εργασιακό πλαίσιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας», αναφέρει σε σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος. Προσθέτει ωστόσο ότι οι ρυθμίσεις ανταποκρίνονται στις ρητές και νομοθετημένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών της.

Αντίθετοι με το νέο καθεστώς προσλήψεων και απολύσεων, το οποίο δεν βοηθά την μικρή και μεσαία εμπορική επιχείρηση αλλά τις συγχωνεύσεις πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, είναι οι εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β Κορκίδης. Το νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί, θα μειώσει την καταναλωτική ικανότητα και το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων, εκτιμά η ΕΣΕΕ, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως βασικών διαδικασιών διαμόρφωσης των εργασιακών σχέσεων.

Στο 11,7% η ανεργία

Σε ποσοστό 11,7% αυξήθηκε η ανεργία στη χώρα το α΄ τρίμηνο εφέτος, από 9,3% το α΄ τρίμηνο 2009 και 8,3% το α΄ τρίμηνο 2008. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι καταγεγραμμένοι άνεργοι το α΄ τρίμηνο εφέτος ανήλθαν σε 586.767 άτομα, αριθμός που αυξήθηκε κατά 124.424 άτομα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ο αριθμός των απασχολουμένων εκτιμάται στα 4.425.625 άτομα και μειώθηκε κατά 60.133 άτομα σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2009. Ενώ, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω είναι 53,9%.

Από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν επίσης ότι:

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (15,5%) είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των ανδρών (9%).

Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας, προκύπτει ότι τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στα άτομα ηλικίας 15- 29 ετών (22,3%) και 30- 44 ετών (10,9%). Για τις γυναίκες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 27,4% και 15,1%.

Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (18,1%), σε όσους έχουν απολυτήριο τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (14%) και στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (13,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά (7,1%) παρατηρούνται στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (7,4%).

Σε επίπεδο περιφερειών χώρας, τα μεγαλύτερο ποσοστά ανεργίας καταγράφονται το α΄ τρίμηνο εφέτος στις Ιόνιους Νήσους (20,4%), στο Νότιο Αιγαίο (18,9%) και στη Δυτική Μακεδονία (15,1%). Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας είναι στο Βόρειο Αιγαίο (7,6%), στην Πελοπόννησο (8,8%) και στη Δυτική Ελλάδα (9,3%). Σημειωτέον ότι οι τρεις αυτές περιφέρειες είναι και οι μοναδικές με μονοψήφια ποσοστά ανεργίας.

Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,6% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα εάν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι) αποτελούν το 44,6% του συνόλου. Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι ανώτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (14,5% έναντι 11,4%). Παράλληλα όμως, το 73,8% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 52,4%.

Από το σύνολο των ανέργων, το 87,3% αναζητεί εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από αυτούς, το 51% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 39,7% στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

Από την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων μεταξύ α΄ τριμήνου 2010 και 2009, ανά τομέα της οικονομίας, παρατηρείται ότι στον πρωτογενή τομέα υπάρχει αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο (8,2%). Αντίθετα, μείωση παρουσιάζεται στον δευτερογενή (7,8%) και στον τριτογενή τομέα (0,9%). Το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,4% των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων, το 50,5% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, ενώ το 7,3% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες. Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,5%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου.