You are here

Στροφή προς Ανατολάς για τον τουρισμό

23/03/2021 08:38

Στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων στρέφεται αυτή την περίοδο η προσοχή για την προσέλκυση τουριστών,  της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς το ενδιαφέρον από Ρουμανία, Σερβία, Ρωσία και Πολωνία για ταξίδια προς την Ελλάδα είναι πολύ έντονο.

Στην Ρουμανία η υποδοχή που επιφύλαξαν στο Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη τόσο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι όσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν απολύτως ενδεικτική της δίψας των Ρουμάνων για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα.

Σχεδόν 1,4 εκατ. Ρουμάνοι  ταξιδεύουν κάθε χρόνο στη χώρα μας κάθε χρόνο, εξ ου και η Ελλάδα είναι ο Νο 1 προορισμός για τους Ρουμάνους τουρίστες. Συνεπώς, η Ρουμανία αποτελεί μια πολύ σημαντική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό.

Ανάλογο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από τους Σέρβους οι οποίοι «πιέζουν» για συναντήσεις με την  πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου τουρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Θεοχάρης θα επισκεφθεί τη Σερβία προς τα τέλη Μαρτίου. Να σημειωθεί επίσης ότι ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Σερβία ενδιαφέρει κυρίως τις τουριστικές μονάδες της Βορείου Ελλάδος όπου και κατευθύνεται το  μεγαλύτερο μέρος του.

Σημειώνεται ότι ο εισερχόμενος τουρισμός από την Σερβία ξεπέρασε και το 2019 το 1 εκατ. και σύμφωνα με στοιχεία του UNWTO, η Ελλάδα αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό για εξερχόμενα ταξίδια από την Σερβία ενώ σύμφωνα με την ΤτΕ ΕΛΛ +1,30% το 2019, ο δημοφιλέστερος προορισμός στην Ελλάδα ήταν η Κεντρική Μακεδονία.

Μετά την Σερβία αναμένεται να ακολουθήσει η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού τουρισμού στη Ρωσία, που είναι μία ακόμη χώρα από την οποία περιμένει πολλά φέτος το καλοκαίρι, σε σύγκριση με τις ελάχιστες αφίξεις πέρυσι,  ο ελληνικός τουρισμός..

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τους Πολωνούς  η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2020 αποτέλεσαν μία ευχάριστη θετική έκπληξη καθώς  σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου επισκέφθηκαν τη χώρα μας  περίπου 400 χιλιάδες Πολωνοί ή περίπου το  40% αυτών που είχαν έρθει στην Ελλάδα  το 2019 (852 χιλ. σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ).

1,5 εκατ. από Ρουμανία

Αναφορικά με την Ρουμανία όπως διεφάνη κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Θεοχάρη στο Βουκουρέστι η  Ελλάδα θα είναι και φέτος ο πρώτος σε προτίμηση τουριστικός προορισμός για τους Ρουμάνους. Ο κ. Θεοχάρης προανήγγειλε επίσης  ότι «πριν το Πάσχα θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε μεγάλο αριθμό Ρουμάνων τουριστών στην Ελλάδα. Για να ζήσουμε όλοι μαζί την έναρξη της πορείας που θα μας οδηγήσει ξανά στην κανονικότητα».

Εκ μέρους της ρουμανικής κυβέρνησης, ο Υπουργός Οικονομίας και Τουρισμού κ. Claudiu Nasui σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η  Ελλάδα είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους Ρουμάνους και προσπαθούμε να διευκολύνουμε την πρόσβασή τους σε διακοπές που τους αξίζουν. Σε τεχνικό επίπεδο, συζητήσαμε τη δυνατότητα αμοιβαίας αναγνώρισης των εγγράφων, με σκοπό να διασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση των τουριστών και στις δύο χώρες. Είναι δυνατόν να επιτραπεί η ελεύθερη κυκλοφορία με απόδειξη PCR τεστ, τεστ αντισωμάτων και πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του COVID 19. Από τη ρουμανική πλευρά θα ληφθεί σχετική απόφαση σε επίπεδο Πρωθυπουργού, μετά από διαβουλεύσεις με ιδρύματα και οργανισμούς υγείας. Η υγεία των Ρουμάνων είναι η πρωταρχική προτεραιότητα της ρουμανικής κυβέρνησης. Οι προτεραιότητές μας παραμένουν ο εμβολιασμός και το άνοιγμα της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του εγχώριου τουρισμού και του τουρισμού προς το εξωτερικό».

Οι διμερείς συμφωνίες

Στο υπουργείο τουρισμού έχουν πάντως καταλήξει ότι η χώρα μας μπορεί να υπογράψει άμεσα διμερείς  τουριστικές συμφωνίες με έξι χώρες, εκτός της ΕΕ, στο πλαίσιο του ανοίγματος του τουρισμού. Οι χώρες αυτές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ , οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία και Σερβία.

Πηγή: Euro2day