You are here

Στυλιανίδης: Παράδειγμα των ευρωπαϊκών αξιών στις οποίες βασίζεται το rescEU, η συνδρομή στην Ελλάδα

14/08/2019 15:04

Για "πραγματικό παράδειγμα των κοινών ευρωπαϊκών αξιών στις οποίες βασίζεται το rescEU ", ο νέος μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ, "την αλληλεγγύη και προστασία της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών", έκανε λόγο ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, από την Αθήνα όπου βρίσκεται, μετά το αίτημα της Αθήνας για ευρωπαϊκή συνδρομή στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Εύβοια.

Ο Επίτροπος αφού ευχαρίστησε την Ιταλία και την Ισπανία για την παροχή βοήθειας, επεσήμανε ότι "η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή - τα αεροπλάνα ανέλαβαν ήδη δράση, καταπολεμώντας τις πυρκαγιές". 

"Αυτή η άμεση ανταπόκριση αποδεικνύει την προστιθέμενη αξία του rescEU, το οποίο καθιστά την αντίδρασή μας πιο ισχυρή, ταχεία και αποτελεσματική", σημείωσε. "Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια", επεσήμανε.

Σημειώνεται ότι κατόπιν αιτήματος για παροχή βοήθειας από την Ελλάδα στις 13 Αυγούστου 2019, κινητοποιήθηκαν πόροι του rescEU μεταξύ των οποίων και 3 αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης από την εφεδρεία του rescEU από την Ιταλία και την Ισπανία, που έφτασαν ταχέως στις πληγείσες περιοχές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το "αποθεματικό rescEU" περιλαμβάνει αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης και μέσω αυτού, η ΕΕ ενισχύει τη συλλογική της ικανότητα να αντιμετωπίζει καταστροφές που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η επιχείρηση στην Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ανάπτυξη των πόρων rescEU.

Ο Επίτροπος Χρ.Στυλιανίδης βρίσκεται στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων Ελληνικής Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί μαζί με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και να επιβλέψει τη λειτουργία των πόρων του rescEU.

Η δορυφορική υπηρεσία χαρτογράφησης Copernicus βοηθά στην παροχή χαρτών εκτίμησης ζημιών για τις πληγείσες περιοχές.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των Κρατών Μελών / Συμμετεχόντων Κρατών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με σκοπό τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης σε καταστροφές. Μέσω του μηχανισμού, η Κομσιιόν διαδραματίζει καίριο ρόλο στον συντονισμό της ανταπόκρισης σε καταστροφές εντός και εκτός Ευρώπης. Σήμερα, συμμετέχουν στον μηχανισμό όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία. Από τη σύστασή του το 2001, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει ανταποκριθεί σε περισσότερα από 300 αιτήματα συνδρομής εντός και εκτός ΕΕ.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι όταν η κλίμακα μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης ξεπερνά τις ικανότητες μιας χώρας να ανταποκριθεί σε αυτήν, η πληγείσα χώρα μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού. Μόλις ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός συντονίζει τη συνδρομή που διατίθεται από τα Κράτη Μέλη / Συμμετέχοντα Κράτη μέσω εκούσιων προσφορών.

Επιπλέον, η ΕΕ δημιούργησε το Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Πολιτικής Προστασίας για να έχει στη διάθεσή της έναν κρίσιμο αριθμό άμεσα διαθέσιμων ικανοτήτων πολιτικής προστασίας επιτρέποντας μια ισχυρότερη και συνεκτική συλλογική αντίδραση. Σε περίπτωση που η έκτακτη ανάγκη απαιτεί πρόσθετη, ζωτικής σημασίας βοήθεια, η νέα εφεδρεία rescEU μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έσχατη λύση.

ΚΥΠΕ