You are here

Συγκίνηση και υπερηφάνεια κατά την υποδοχή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στη Θεσσαλονίκη

16/08/2018 08:59

Στις 03:18 της Τετάρτης 15 Αυγούστου, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι οποίοι κρατούνταν από την 1η Μαρτίου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη της Τουρκίας.
 
Τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που κατέβηκαν από το αεροσκάφος φορώντας τις στρατιωτικές τους στολές, υποδέχθηκε στρατιωτικό άγημα το οποίο τους απέδωσε τιμές, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδης Στεφανής και οι οικογένειες τους.
 
Η υποδοχή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έγινε σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας. Ο ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο λοχίας Κούκλατζης αφού αρχικά απηύθυναν στρατιωτικό χαιρετισμό στον υπουργό Άμυνας και στον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, αγκάλιασαν στη συνέχεια τους γονείς τους, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή.
 
Στη δήλωσή του αμέσως μετά την υποδοχή, ο k. Καμμένος έστειλε μήνυμα ενότητας ολόκληρου του ελληνικού λαού ο οποίος, όπως είπε, επέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα μεγάλο αίσθημα ενότητας και πατριωτισμού και υποδέχεται πλέον τους δύο στρατιωτικούς με ιδιαίτερη συγκίνηση. «Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων καλωσορίζουμε μαζί με τη στρατιωτική ηγεσία, τον Έλληνα αξιωματικό και τον Έλληνα υπαξιωματικό. Δημόσια τους συγχαίρω διότι κράτησαν τον όρκο τους ως καλοί και φιλότιμοι στρατιώτες, δεν παρέδωσαν τη σημαία  και την υπηρέτησαν σε αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν την τήρηση του όρκου που έδωσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι τα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τους καλωσορίζουμε ανήμερα της Παναγιάς μας». Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ελπίδα η απελευθέρωση τους να σημάνει και μια νέα μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά προς όφελος των δύο λαών και σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο» είπε ο κ. Καμμένος.
 
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παρέλαβε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τους δύο στρατιωτικούς από το αεροδρόμιο «Τσορλού» της Τουρκίας, ανέφερε ότι η σημερινή μέρα είναι μέρα χαράς για όλους τους Έλληνες, δηλώνοντας περήφανος για τη στάση του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη.
 
Σημείωσε, επιπλέον, ότι η απελευθέρωσή τους είναι αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας της πολιτικής και διπλωματικής ηγεσίας αλλά και όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας. «Όταν είχε ο πρωθυπουργός την πολύ δύσκολη συνάντηση με τον Ερντογάν, ενώ όλοι δήλωναν ότι δεν βγήκε τίποτε, ο ίδιος ήταν πιο αισιόδοξος, ακριβώς γιατί όπως όλες οι προσπάθειές μας από το υπουργείο Εξωτερικών, από τον Νίκο Κοτζιά μέχρι τον πρέσβη και την πρόξενό μας, συνέτειναν στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών», σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
 
Πρόσθεσε, επίσης, ότι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ανοίγει νέες προοπτικές για τη φιλία και την καλή γειτονία Ελλάδας και Τουρκίας, δημιουργώντας ένα νέο κεφάλαιο για ολόκληρη την περιοχή.
 
Ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης σε σύντομη δήλωσή του στις κάμερες, μετά την άφιξή του σε ελληνικό έδαφος, ευχαρίστησε όλους για την συμπαράσταση.
Εξάλλου, χθες βράδυ οι γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στους γονείς των Κούκλατζη και Μητρετώδη ότι θα πρέπει να είναι περήφανοι για τα παιδιά τους και τους ευχήθηκε από δω και πέρα μόνο χαρές. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, εκείνοι, με τη σειρά τους, τον ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση της Πολιτείας.
 
Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία είχαν και οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Πάνος Καμμένος και Χουλουσί Ακάρ κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα το επόμενο διάστημα.