You are here

Συμφωνία Ελλάδας, Αιγύπτου για εποχικούς εργάτες

22/11/2022 19:04

Στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας για την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα 5.000 εποχικών εργατών γης από την Αίγυπτο, υπέγραψε σήμερα ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Κάιρο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, πρόκειται για μια συμφωνία που συνάπτεται «για πρώτη φορά σε διπλωματικό επίπεδο» και η οποία θα αποτελέσει « “οδηγό” για μελλοντικές συμφωνίες ελεγχόμενης μετανάστευσης με τρίτες χώρες».

Η διμερής συμφωνία, την οποία υπέγραψε ο κ. Βαρβιτσιώτης με τον ομόλογό του Ιχάμπ Νασρ, προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού από την Αίγυπτο, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα.

Πρόκειται για 5.000 εργάτες γης, κατά το πρώτο έτος πιλοτικής εφαρμογής, με διάρκεια παραμονής έως εννέα μήνες ανά περίοδο ενός έτους.

«Η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στα αιτήματα από περιφέρειες της χώρας για την κάλυψη αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα, ανέλαβε το 2021 την πρωτοβουλία για τη σύναψη διμερούς Συμφωνίας με την Αίγυπτο για τη μετάκληση εποχικών εργατών γης», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε σειρά συναντήσεων με τον Πρέσβη της Αιγύπτου στην Αθήνα προκειμένου να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες της Συμφωνίας, η οποία οριστικοποιήθηκε μετά από ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων των αρμοδίων υπηρεσιών των δύο χωρών», σημειώνεται.

«Η Συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα συνεργασίας της χώρας μας αλλά και της ΕΕ συνολικά με τρίτες χώρες, για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης», αναφέρει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι πρόκειται επίσης για μια συμφωνία που εμβαθύνει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου και δύναται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς απασχόλησης πέραν του αγροτικού.