You are here

Συμφώνησαν οι πιλότοι για τη νέα Ολυμπιακή

17/07/2003 13:48
Για τη συμμετοχή τους στη νέα Ολυμπιακή συμφώνησαν, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις 4 μηνών, οι πιλότοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια σύσκεψης, παρουσία υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χ. Βερελή.

Το μόνο που απομένει τώρα είναι και η συμφωνία με τις ιπτάμενους συνοδούς-φροντιστές, με τους οποίους οι συνομιλίες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:

* Ο αριθμός των ιπτάμενων χειριστών που θα απασχολείται στη Νέα Ο.Α. ανέρχεται σε 420 άτομα, έναντι των 649 που απασχολούνται τώρα στην Ο.Α.
* Συνταξιοδότηση περίπου 140 πιλότων, οι οποίοι θεμελιώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2005, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.
* Το κόστος εργασίας των ιπτάμενων χειριστών της Νέας Ο.Α. προσαρμόζεται σε επίπεδα αγοράς, με παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας. Βασικό τμήμα των συνολικών αποδοχών τους συνδέεται άμεσα με την παραγωγικότητα, ενώ ένα άλλο τμήμα του μισθού τους θα συνδέεται άμεσα με την κερδοφορία της εταιρείας.
* Ο κανονισμός εργασίας (όρια πτήσης και πτητικής απασχόλησης) που θα ισχύει στη Νέα Ο.Α. θα είναι απολύτως συμβατός με τους όρους της ελεύθερης αγοράς, δηλαδή το πλαίσιο που θα ισχύει είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει σε όλες τις λοιπές αεροπορικές εταιρείες.
* Σε ό,τι αφορά λοιπές παροχές, όπως ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, ασφάλεια πτυχίου, χορήγηση αδειών και ζητήματα ασθενειών, αυτές θα διέπονται από την κοινή εργατική νομοθεσία και τους όρους της αγοράς.