You are here

Συμμαχία της ΔΕΗ με Κινέζους

01/09/2016 09:19
Της Μανταλένας Πίου

Mε την κινεζική εταιρεία CMEC σχεδιάζει να συνεργαστεί η ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα, τη Μελίτη ΙΙ, ενώ στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί για τη μονάδα θα συμμετάσχουν και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων της Βέυης, η εταιρεία Ακτωρ.

Όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, μεταξύ 12 - 16 Σεπτεμβρίου πρόκειται να υπογραφεί το Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) με τη CMEC για τη νέα μονάδα, ένα προτζεκτ της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, που μαζί με τις επενδύσεις στα ορυχεία θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ. Η CMEC, China Machinery Engineering Corporation, είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κίνας στην κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, ιδιαίτερα θερμικών, με παρουσία και στο εξωτερικό. Μάλιστα, μία από τις μεγαλύτερες αγορές όπου δραστηριοποιείται είναι η Τουρκία.

Το MOU χαρακτηρίζεται από τη ΔΕΗ ως ένα σημαντικό βήμα για την κατασκευή της δεύτερης, υπερσύγχρονης λιγντικής μονάδας στη Μελίτη «στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου σύστασης και λειτουργίας ανεξάρτητης εταιρείας, στην οποία θα μετέχουν η ΔΕΗ, η εταιρεία CMEC και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγντιρωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ. Tα μερίδια συμμετοχής των εταίρων στο νέο σχήμα δεν ανακοινώθηκαν, η ΔΕΗ πάντως εκτιμάται ότι θα έχει μειοψηφικό ποσοστό.

Το μνημόνιο αποτελεί το επιστέγασμα της πολύμηνης επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, για την οποία είχε υπογραφεί « Νon Disclosure Agreement» (σύμφωνο εμπιστευτικότητας" με τον πρόεδρο της CMEC κ. Zhang Chun, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη στο Πεκίνο, ο οποίος είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Με τη νέα μονάδα, η ΔΕΗ εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής με υπερσύγχρονο εργοστάσιο, βαθμού απόδοσης πάνω από 41,5% και ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη απόσυρση παλαιότερων μονάδων θα βελτιωθεί τόσο η ανταγωνιστικότητα της λιγνιτικής παραγωγής της χώρας, όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το ΜΟU θα υπογραφεί από τον κ. Παναγιωτάκη και τον βοηθό προέδρου (assistant president) της CMEC κ. Fang Yanshui. Η συνεργασία με ιδιώτες για την κατασκευή της «Μελίτη ΙΙ» εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής των συμπράξεων με τρίτες εταιρείες που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς. Ωστόσο οι πρώτες επαφές με την ιταλική Edisοn, η οποία στην Ελλάδα δραστηριοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω της Elpedison, για τη δημιουργία του νέου σχήματος δεν απέδωσαν.